«Путін підживлює своєю пропагандою перевороти в Африці», – Жозеп Боррель про вплив РФ в Африці

Джерело: блог Жозепа Борреля на сайті Дипломатичної служби Європейського Союзу.

Верховний представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що президент Росії Володимир Путін “підживлює” своєю пропагандою державні перевороти в Африці з метою отримання вигоди.

У відповідь на звинувачення у втручанні ЄС у переворот у Нігері, Жозеп Боррель заявив, що “єдине втручання, про яке ми можемо говорити сьогодні – це втручання військових для усунення демократично обраних президентів і втручання імперіалістичної Росії, яка хоче використовувати ці африканські режими як пішаків у своїй глобальній шаховій грі”.

Верховний представник ЄС нагадав, що за останні 33 роки в Африці відбулося 32 військові перевороти.

За його словами, протягом багатьох років “Путін підживлює ці державні перевороти своєю брехливою пропагандою і наживається на встановленні військових режимів за допомогою своїх приватних збройних формувань, які грабують багатства регіону”.

Крім того, Жозеп Боррель зазначив, що шлях військової диктатури загрожує безпеці та економічно-соціальному розвитку регіону.

“Грандіозні обіцянки Росії щодо економіки ніколи не справджуються, а факти говорять самі за себе, коли мовиться про безпеку: в Малі з приходом ПВК “Вагнер” почастішали терористичні атаки та побори з населення“, – підкреслив Боррель.

Він також додав, що настав час зупинити цей “небезпечний дрейф для народів Сахелю і сусідніх країн”.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.