Удари по Криму є чутливою темою у російському провоєнному інформаційному просторі – ISW

Джерело: ISW

Фахівці Інституту вивчення війни зауважили, що удари по тимчасово окупованому Криму викликали суперечки серед російських воєнкорів, що свідчить про те, що ця тема є чутливою у російському провоєнному інфопросторі.

Один з російських воєнкорів звинуватив іншого свого колегу у тому, що він публікував зображення наслідків ударів по Криму та Чонгарському мосту. Він назвав його “імбецилом”, який публікує провокаційні публікації та критикує міноборони РФ, поширюючи паніку.

Він також звинуватив воєнкора у крадіжці коштів, які збирали для російської армії.

Аналітики зауважили, що у цих суперечках більшість інших російських воєнкорів підтримали саме того свого колегу, який піддався критиці.

“Суперечка навколо цих двох воєнкорів разом із супровідними звинуваченнями свідчить про те, що питання ударів по Криму є виразно невралгічною точкою в провоєнному російському інформаційному просторі”, – зауважили в ISW.

Аналітики додали, що після ударів по Чонгарському мосту 29 липня більшість російських воєнкорів зберігали мовчання і лише кілька Telegram-каналів перепостили зображення з наслідками удару через декілька днів після атаки.

На думку експертів, ймовірно, що саме у Кремлі дали вказівку воєнкорам мовчати про атаку на Чонгарський міст.

“Критика висвітлення кримських ударів двома критично налаштованими воєнкорами ще більше підтверджує попередню оцінку ISW і підкреслює той факт, що висвітлення подій у Криму створило значну напругу в російському інформаційному просторі”, – додали фахівці.

Вони резюмували, що російська влада, зокрема окупаційна влада Криму, зацікавлені у тому, аби інформацію про удари по півострову залишалась непублічною, оскільки вона може викликати паніку серед населення та поставить під сумнів здатність РФ зберегти тимчасово окуповані території.

У Великій Британії військові готують елітну українську бригаду спецпризначенців для деокупації Криму. Визволити півострів планують до Різдва.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.