Всі російські атомники, які приїздять на ЗАЕС, підпадатимуть під міжнародні санкції – Галущенко

Джерело: Міненерго.

Міністр енергетики України Герман Галущенко повідомив, що Україна фіксує прізвища усіх російських атомників, які приїздять на Запорізьку АЕС, з метою застосування щодо цих осіб міжнародних санкцій.

“Прощення їм не буде. І вони розуміють, що, повертаючись назад в ротацію, вони вже підпадають під санкції просто за фактом свого перебування на електростанції”, – зазначив очільник Міненерго.

Він також наголосив, що в умовах російської окупації ЗАЕС залишається потенційно небезпечним об’єктом навіть у неробочому стані.

Герман Галущенко пояснив, що те, що зараз ЗАЕС не працює, не означає, що відсутня небезпека. Адже у будь-якому разі там в активній зоні зберігається ядерний матеріал. Так само на ЗАЕС є сховище відпрацьованого ядерного палива.

“Будь-який атомний об’єкт – це величезний набір ризиків”, – зазначив міністр.

Також він нагадав, що місія МАГАТЕ дійшла висновку, що росіяни, які розмістили на ЗАЕС своїх військових і військову техніку, порушили всі сім базових стовпів ядерної і радіаційної безпеки.

Міністр зазначив, що за такі дії відповідальність повинні нести не тільки окремі працівники “Росатому”, але і атомна галузь держави-терористки в цілому.

Зауважимо, що кілька країн вже застосували санкції щодо “Росатому”, а такі держави, як Фінляндія і Болгарія, відмовилися від розпочатих раніше проєктів співпраці з російською компанією, не чекаючи офіційних санкцій.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.

Сьогодні вдень, 7 вересня, російські окупанти завдали ударів керованими авіабомбами по Харкову та селищу Мала Данилівка Харківського району. Є поранені.