Польща перекинула гелікоптери до кордону з Білоруссю

Джерело: TVP

У Польщі прийняли рішення збільшити військову присутність на кордоні з Білоруссю після провокації Мінська з порушенням повітряного простору республіки 1 серпня.

Зокрема, до Підляського воєводства перемістили ударні вертольоти, що базуватимуться у двох місцях у режимі повної готовності до негайного реагування, повідомив перший заступник командувача Генерального командування Збройних сил Польщі Марек Соколовський.

Наголошується, що пілотуватимуть гелікоптери військові, котрі брали участь у місіях в Іраку та Афганістані. Тож, якщо станеться тривожне, досвідчені військові без вагань застосують зброю, пояснив генерал.

Своєю чергою, глава Міністерства національної оборони Маріуш Блащак заявив, що Польща також перекидає на кордон з РБ радіолокаційні станції Bystra, “які значно посилять протиповітряні та протиракетні операції”.

Окрім цього, найближчим часом на озброєння 25 повітряно-кавалерійської бригади передадуть вертольоти AW 149. Також незабаром до Польщі спорядять вертольоти Apache.

Інцидент 1 серпня посилив занепокоєння Польщі, коли два білоруські гелікоптери увійшли в польський повітряний простір на низькій висоті під час навчань. Міноборони повідомило НАТО.

Польща, Литва та Латвія перекидають більше військ і техніки до своїх кордонів.

Голова Державної прикордонної служби Латвії Гунтіс Пуятс заявив, що прикордонники почали підготовку спецназу для реагування.

Президент Литви Гітанас Науседа зазначив, що для ПВК було б спокусливо використати свою присутність біля литовського кордону “для різноманітних провокацій”.

Раніше пані посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд наголосила, що Сполучені Штати розглядають групу”Вагнер” як загрозу.

Станом на 22 липня на території Білорусі перебувало близько 5000 найманців із російської ПВК “Вагнер”.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

В новому iPhone 16 від Apple використовуватимуть технологію нового покоління чіпів Arm, що стане останнім кроком у прагненні технологічного гіганта запровадити функції генеративного штучного інтелекту у своїх смартфонах.  

Колишній лідер збірної України з футболу Євген Коноплянка завершив кар’єру.

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

В суботу, 7 вересня, тисячі людей вийшли на вулиці Франції, щоб протестувати проти призначення президентом країни Емманюелем Макроном правоцентриста Мішеля Барньє прем’єр-міністром Франції.