Уряд України погодив розірвання угоди з Іраном про уникнення подвійного оподаткування

Джерело: Міністерство фінансів України.

Кабінет міністрів України схвалив проєкт закону про зупинення дії угоди між урядом України й урядом Ісламської Республіки Іран про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податкових ухилень стосовно податків на дохід і на майно, підписаної 21 травня 1996 року.

Метою законопроєкту є здійснення внутрішньодержавних процедур, необхідних для припинення дії угоди, з урахуванням потреби невідкладного та ефективного реагування на наявні загрози національним інтересам та безпеці України у зв’язку постачанням Іраном зброї до РФ.

Відтак, у відомстві зазначили, що дії Ірану зумовлюють відповідальність Ірану за наслідки збройної агресії Росії проти України та руйнують двосторонні відносини.

Наслідками зупинення дії угоди є:

  • Недопущення поповнення бюджету країни, що сприяє агресору, шляхом надання Україною пільгових умов оподаткування для резидентів Ірану, що здійснюють діяльність в Україні. Після припинення дії угоди до всіх доходів резидентів Ірану, одержаних з джерел в Україні,  буде застосована загальна ставка оподаткування – 15%, встановлена Податковим кодексом України, замість пільгової ставки, встановленої угодою: 10% – на дивіденди; 10% – на проценти; 10% – на роялті;
  • Недопущення втрат бюджету України через зарахування податку, сплаченого в Ірані резидентами України, що здійснюють діяльність в Ірані;
  • Звільнення України від взятих на себе зобов’язань щодо обміну інформацією з Іраном з податкових питань;
  • Прискорення згортання економічних і фінансових зв’язків з Іраном.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.

Сьогодні вдень, 7 вересня, російські окупанти завдали ударів керованими авіабомбами по Харкову та селищу Мала Данилівка Харківського району. Є поранені.