Потрібно об’єднати зусилля світу і тиснути на Росію: Порошенко про саміт щодо України у Саудівській Арівії

Джерело: коментар Петра Порошенка в етері телеканалу Al Jazeera

П’ятий президент України та лідер “Європейської Солідарності” Петро Порошенко назвав саміт у Саудівській Аравії важливою ініціативою для тиску на Росію.

Політик додав, що ключовою передумовою для мирних переговорів може бути лише відновлення суверенітету та територіальної цілісності України в міжнародно визнаних кордонах.

“Як спонукати Росію до цього? По-перше, у нас є один із найкращих дипломатів у світі, який надзвичайно ефективно веде переговори з Росією. І ім’я цього дипломата – Збройні Сили України”, – зазначив Порошенко.

Другим важливим інструментом для відновлення миру політик називає санкції

Порошенко пояснив: якщо зараз скоротити грошовий потік РФ, російський експорт – це обмежить здатність Кремля фінансувати війну.

“Саудівська Аравія є ключовим гравцем на нафтовому ринку, вона має надзвичайно ефективний інструмент у своїх руках”, – сказав він.

Політик додав, що у цьому випадку мовиться не лише про західні країни, а про глобальний Південь та глобальний Схід з Азією, які також залучені у глобальну кризу через повномасштабне вторгнення Росії в Україну.

“Я дуже радий, що Саудівська Аравія як регіональний лідер має успіх, запросивши Індію, запросивши Бразилію. Я чув, що Китай також приймає запрошення і братиме участь у цих консультаціях. Це надзвичайно важливо”, – наголосив Петро Порошенко.

Результатом саміту, сподівається Порошенко, стане комюніке, яке тиснутиме  на Росію, аби вона припинила війну.

“Це – війна не тільки проти України, не тільки проти Європи. Це війна проти всього світу. Бо зараз через блокування Росією чорноморських портів України, українського зерна 400 мільйонів людей у своїх країнах голодують. Зараз на 15% через Росію подорожчає зерно як основний продукт харчування. Це погіршує життя найменш розвинених націй, найбідніших у світі. І роль Саудівської Аравії та гостей саміту, безумовно, була б дуже важливою”, – сказав Порошенко.

  • Протягом 5-6 серпня у Саудівській Аравії відбудуться мирні перемовини низки країн щодо російсько-української війни. За інформацією ЗМІ, під час перемовин буде обговорено 10 підтем.

На Білгородщині РФ ворог замінував дамби та будує оборонні фортифікації навколо обласного центру. Про це повідомив речник оперативно-тактичного угруповання “Харків” Віталій Саранцев.

У новій резолюції Європарламент закликав країни ЄС зняти всі обмеження на удари України в глиб Росії західною зброєю. Відповідний документ прийняли більшістю голосів: “за” проголосували 425 депутатів, проти — 131, ще 63 утрималися.

У Сумах російські окупаційні війська вдарили по геріатричному пансіонату, де проживали 211 літніх людей.

Петро Порошенко сьогодні доставив великий вантаж для бригад ЗСУ на сході України. Пʼятий Президент вважає, що допомога армії — це найважливіше. 

Уряд Німеччини надав Силам оборони новий пакет військової допомоги. Серед іншого, Україна отримає танки LEOPARD, всюдиходи Bandvagn та дрони Vector.