Вчені розробляють революційний препарат, який потенційно може сприяти відростанню зубів

Джерело: Euronews

Вчені досягають значних успіхів у розробці революційного препарату, який потенційно може сприяти відростанню зубів. Вони сподіваються, що він стане доступним для використання стоматологами до 2030 року.

Дослідження, проведене Медичним дослідницьким інститутом лікарні Кітано в Японії, має на меті створити “терапевтичний препарат для пацієнтів, у яких відсутній повний набір дорослих зубів через вроджені фактори”.

“Люди з анодонтією [медичний термін для повної відсутності зубів] не мають природних зубів, тому що вони ніколи не розвивалися. Захворювання часто виникає поряд з іншими генетичними захворюваннями, такими як ектодермальна дисплазія [дефекти волосся, нігтів, зубів, шкіри та залоз]. Звичайні методи лікування включають протезування зубів і зубні імплантати”, – йдеться в інформації на вебсайті клініки Клівленда.

Захворювання, також відоме як агенезія зубів, перешкоджає базовим здібностям, таким як жування, ковтання та розмова з раннього віку, що може негативно вплинути на розвиток.

Доктор Катсу Такахаші, завідувач відділення стоматології та ротової хірургії лікарні Кітано, працював над препаратом ще з часів аспірантури, на початку дев’яностих.

“Ідея виростити нові зуби — це мрія кожного стоматолога”, — сказав він.

Новаторська стоматологічна ініціатива, підтримана Японським агентством медичних досліджень і розвитку (AMED), має на меті “доставити терапевтичний препарат пацієнтам із вродженою беззубістю [людям, які повністю або частково позбавлені зубів] через співпрацю понад 10 медичних установ і науково-дослідних інститутів по всій країні”.

Дослідницька група вже успішно стимулювала ріст зубів “третього покоління” – після перших молочних зубів, а потім постійних дорослих зубів – на моделях тварин, націлившись на ген під назвою USAG-1, який, як було встановлено, обмежує ріст зубів у миші.

Розробивши нейтралізуючі антитіла, які блокують дію USAG-1, вчені викликали відростання зубів у мишей і тхорів.

Препарат для відновлення зубів був би революційним, забезпечуючи альтернативне рішення для людей, які втратили зуби через серйозний карієс або стоматологічні захворювання.

В Україні триває 968-ма доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) перевищили 675 тисяч осіб.

18 жовтня відзначають Європейський День боротьби з торгівлею людьми, Європейський день паперового пакета, Всесвітній день менопаузи та Міжнародний день жіночого щастя. Християни вшановують апостола і євангеліста Луку.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.