Правозахисники і родичі українських полонених медиків вимагають їхнього звільнення з російського полону

Повідомляють у Центрі громадянських свобод

Понад 500 українських медичних працівників зараз перебувають у примусовому утриманні в Росії. Серед них є як цивільні, так і військові медики. 

27 липня, у День медичного працівника, Центр громадянських свобод спільно з громадською організацією “Військові медики України” запустили масштабну інформаційну та адвокаційну кампанію з метою захисту прав ув’язнених медичних фахівців внаслідок повномасштабної війни Росії в Україні. 

Згідно з Міжнародним гуманітарним правом, принижування гідності військовополонених, їх катування та знущання – під забороною.

“До нас ставилися, як до собак. Не можна було до нас торкатися чи підходити. Зазвичай, в таких умовах вилазять усі хронічні хвороби, й у кожного вони різні. Медичних препаратів постійно не вистачало. А коли наші ліки закінчилися, нас уже зовсім не було чим лікувати”, — згадує про дні у полоні військова медикиня Марʼяна Мамонова.

Російські військові продовжують порушувати міжнародне гуманітарне право стосовно медичних працівників, які перебувають у полоні. 

“Медики покликані рятувати життя і полегшувати страждання, натомість їх карають за те, що вони до останнього виконували свій професійний обовʼязок”, – зазначено в повідомленні.

Центр громадянських свобод закликає міжнародні медичні установи та організації підвищити тиск на Росію для збереження життя медичних працівників до їх звільнення з полону. 

“Також ми закликаємо до солідарності усіх українських та іноземних медичних працівників і просимо поширити цю інформацію з закликом до відповідних інституцій і тегаючи їх у соцмережах. Текст поста українською та англійською, ілюстрації, список інституцій і тегів окремо додаємо”, – вказали в Центрі громадянських свобод.

Ця інформаційно-захисна кампанія проводиться в рамках ініціативи Центру громадянських свобод Prisoners Voice, спрямованої на звільнення всіх цивільних ув’язнених, військовополонених та політичних ув’язнених, які опинилися у полоні внаслідок російсько-української війни з 2014 року.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.