Вперше з початку повномасштабної війни Китай скоротив закупівлю сировини в РФ

Джерело: Reuters

Обсяги імпорту російських товарів до КНР, які збільшувалися понад рік поспіль, у липні 2023 року впали на 8%, – до $9,2 млрд.

Загальний обсяг двостороннього товарообігу, який президент РФ Володимир Путін вимагає збільшити до $200 млрд на рік, також знизився до $19,49 млрд у липні проти $20,83 млрд місяцем раніше.

Водночас постачання на російський ринок китайських товарів, якими Кремль розраховує замінити імпорт з оголошених “недружніми” західних країн, становили $10,28 млрд на місяць. Попри те, що обсяги експорту з Китаю в РФ на 52% перевищили торішні, темпи його зростання сповільнилися майже вдвічі: у червні вони сягали 91%.

Окрім цього, у липні китайський імпорт до Росії перевищив експорт на $1,1 млрд. Основна причина — зниження обсягів закупівель нафти Китаєм, зазначають аналітики ПСБ.

Тоді як для РФ провал китайського попиту на сировину, а також зростання обсягів імпорту з КНР свідчать про тиск на курс рубля: приплив валюти від експорту знижується, а її відтік на імпорт навпаки зростає. Тож як результат: російський рубль дешевшає сьомий місяць поспіль, чого на Мосбіржі не бачили з 2014 року, а долар та євро оновлюють рекорди з першого місяця війни: понад 96 рублів за американську валюту та більш як 105 рублів – за європейську.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Минулого тижня Росія оголосила, що розпочала операцію зі звільнення Курської області. Вона може зайняти не один місяць, оскільки кинутих у контрнаступ військ не вистачить, хоча їх уже приблизно вчетверо більше, ніж українці, вважають експерти.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.