ЗСУ отримали новий імпульс контрнаступу після надання США касетних боєприпасів — WSJ

Джерело: The Wall Street Journal

Контрнаступ Сил оборони отримав новий імпульс у місії повернення власних теренів від російської окупації. Основними перепонами на шляху деокупації залишаються щільні мінні поля та переважаюча авіація РФ.

Збройні сили України нині можуть використовувати касетні снаряди, які випускають десятки дрібних бомб і можуть завдати шкоди на більшій території, ніж звичайні артилерійські снаряди. Своєю чергою це уражає скупчення російської піхоти, групи транспортних засобів та інші цілі, що розчищає шлях для наступальних операцій.

Мінні поля та російська авіація перешкоджали використанню танків і бронетехніки, наданих Заходом, для досягнення і прориву позицій російських військ, що зміцнилися. У деяких місцях завдяки касетним боєприпасам вдалося просунутися, поєднуючи їх зі зміною тактики.

“Касетні бомби хороші. Вони ефективні, – сказав командир розвідувальної роти капітан Анатолій Харченко. “Але росіяни глибоко закопалися і швидко навчаються”.

За його словами, траншеї можуть бути глибиною понад 2 метри. Росіяни теж пристосовуються до уникнення великих втрат, розосереджуючи свої війська.

Поки ЗСУ не дісталася найпотужніших російських оборонних споруд, низки траншей, танкових пасток та інших загороджень. Ймовірно, для прориву цих рубежів Україна потребуватиме Leopard-2 та іншої західної бронетехніки, щоб прорвати ці рубежі.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.