Байден наказав заборонити певні технологічні інвестиції США в Китаї

Джерело: Reuters

В середу, 9 серпня, президент США Джо Байден підписав наказ, який забороняє деякі нові інвестиції США в Китаї, а також вимагатиме повідомлення уряду в інших технологічних секторах.

Даний наказ уповноважує міністра фінансів США заборонити або обмежити інвестиції США в китайські компанії в трьох секторах: напівпровідники та мікроелектроніка, квантові інформаційні технології та певні системи штучного інтелекту.

Наказ спрямований на те, щоб перешкодити американському капіталу допомогти Китаю розробити технології, які могли б підтримати його військову модернізацію та підірвати національну безпеку США. 

Байден заявив у листі до Конгресу, що оголошує надзвичайний стан у країні, щоб впоратися із загрозою просування таких країн, як Китай, “у чутливих технологіях і продуктах, критичних для армії, розвідки, спостереження або кіберможливостей”.

У четвер, 10 серпня, Китай заявив, що “серйозно стурбований” цим наказом і залишає за собою право вживати заходів.

У заяві міністерства торгівлі Китаю зазначили, що наказ впливає на нормальне функціонування та прийняття рішень підприємствами, а також підриває міжнародний економічний і торговий порядок.

Міністерство закордонних справ Китаю заявило, що країна “рішуче не задоволена” і “виступає проти наполегливих вимог США щодо введення інвестиційних обмежень щодо Китаю”.

Колишній лідер збірної України з футболу Євген Коноплянка завершив кар’єру.

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

В суботу, 7 вересня, тисячі людей вийшли на вулиці Франції, щоб протестувати проти призначення президентом країни Емманюелем Макроном правоцентриста Мішеля Барньє прем’єр-міністром Франції.

Представники охорони здоров’я США підтвердили випадок захворювання на пташиний грип у пацієнта, який не контактував безпосередньо з інфікованими тваринами.

За даними сайту Downdetector.com, платформа соціальних медіа X в суботу, 7 вересня, відновила роботу після збою, який тривав менше ніж годину.