Новий препарат від ожиріння знижує ризик проблем із серцем

Джерело: The New York Times

Клінічне випробування вперше продемонструвало, що новий препарат від ожиріння Wegovy знизив ризик вагомих серцевих проблем на 20 відсотків.

Оскільки ожиріння вражає 100 мільйонів дорослих у Сполучених Штатах і вимагає майже 150 мільярдів доларів щорічних витрат на охорону здоров’я, нові методи лікування можуть допомогти вирішити деякі з найбільш значних і дорогих проблем в американській медицині.

“Результати демонструють нагальну потребу в тому, щоб пацієнти, які живуть з ожирінням, отримували цей ефективний і безпечний препарат для запобігання захворюванню в майбутньому”, – сказав Саймон Корк, експерт з питань ожиріння з Університету Англії.

Компанія не описала втрату ваги пацієнтів і не надала подробиць про побічні ефекти препарату.  Натомість заявила, що представить детальніші результати на науковій конференції пізніше цього року. 

Дослідження включало майже 18 000 дорослих із серцево-судинними захворюваннями та відстежувало їх протягом п’яти років. 

За словами експертів, це підкріпило ідею про те, що ліки проти ожиріння можуть принести довгострокову користь для здоров’я, а також допомогти пацієнтам схуднути.

Medicare не покриває ліки для схуднення, і деякі страхові плани роботодавців відмовилися платити за них, оскільки вважають, що ліки не є основними медичними засобами. Висока роздрібна ціна препарату у 1349 доларів на місяць робить його недоступним для більшості, чия страховка не покриває його.

Зменшення ризику серцевих нападів або інсультів могло б не тільки позбавити багатьох американців років страждань і медичних ускладнень, але й принести інші економічні переваги, відновивши втрату продуктивності внаслідок серцевих захворювань і зменшивши витрати на менш ефективне лікування ожиріння, – сказав доктор Гартвейт.

Зараз Wegovy схвалено для хронічного контролю ваги у Сполучених Штатах. 

Інша версія того самого препарату від Novo Nordisk, Ozempic, схвалена для зниження рівня цукру в крові у дорослих з діабетом другого типу.

Експерти кажуть, що дослідження також може змінити підхід до ожиріння.

“Ожиріння – це не особистий вибір – це не поведінка, це не те, що обирають люди”, – сказала доктор Аня Джастребофф.

Останні результати, за її словами, “підкреслюють необхідність лікування ожиріння так само, як ми лікуємо будь-яке інше захворювання”.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

В новому iPhone 16 від Apple використовуватимуть технологію нового покоління чіпів Arm, що стане останнім кроком у прагненні технологічного гіганта запровадити функції генеративного штучного інтелекту у своїх смартфонах.  

Колишній лідер збірної України з футболу Євген Коноплянка завершив кар’єру.

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

В суботу, 7 вересня, тисячі людей вийшли на вулиці Франції, щоб протестувати проти призначення президентом країни Емманюелем Макроном правоцентриста Мішеля Барньє прем’єр-міністром Франції.