Туркменістан критикує Росію за коментарі щодо «газового союзу»

Джерело: Reuters

В суботу, 12 серпня, Туркменістан застеріг Росію від спроб розширити свій вплив на ланцюг постачання природного газу в Середню Азію та Китай після того, як Росія заявила, що більше країн можуть приєднатися до її “газового союзу” з Казахстаном і Узбекистаном.

Туркменістан, Узбекистан і Казахстан транспортують газ до Китаю через трубопровід, що проходить через ці три країни.

Росія, яка намагається відкрити нові азійські ринки для свого газу після західних санкцій, минулого року заявила, що створює газовий союз із Казахстаном і Узбекистаном, який спростить транспортування та експорт газу до них і третіх сторін.

Міністерство закордонних справ Росії цього тижня заявило, що газовий союз може бути розширений, оскільки інші країни зацікавлені у приєднанні до нього, проте не назвали жодну країну.

Міністерство закордонних справ Туркменістану заявило, що хоча коментарі Росії були “розпливчастими”, країна хоче зрозуміти, чому з ними не консультувалися щодо потенційного додавання нових постачальників до китайського трубопроводу.

“Туркменська сторона вважає такий підхід незрозумілим і неприйнятним й наша країна вважає його таким, що суперечить міжнародному праву і усталеній практиці в газовій сфері”, – йдеться в заяві.

Росія була головним покупцем туркменського газу до будівництва китайського газопроводу, але зараз її частка в туркменському експорті невелика і реверсування газопроводу між Росією та Середньою Азією поклало б край таким поставкам.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.

У вересні російська армія щоденно втрачала на полі бою в Україні у середньому по 1271 особі вбитими та пораненими. Відповідні дані оприлюднив високопосадовець Північноатлантичного альянсу на брифінгу в Брюсселі в кулуарах засідання міністрів оборони 17 жовтня. 

Надлишок нафти на світовому ринку штовхає її ціну вниз, а разом з нею нижче встановленого порогу у $60 за барель опустилася і вартість російського сорту.

17 жовтня Україна отримала від Швейцарської агенції з розвитку та співпраці важку машину для розмінування GCS-200. Загалом впродовж року Швейцарія передасть три машини для розмінування, котрі передадуть піротехнічним підрозділам ДСНС.

Уряд Німеччини надав Силам оборони новий пакет військової допомоги. Серед іншого, Україна отримає танки Leopard, ракети до системи ППО IRIS-T SLM та гаубиці Panzerhaubitze.