Виробництво іранських дронів може розпочатися ще в двох країнах, серед яких – Білорусь

Джерело: “Голос Америки”

Виконавчий директор Інституту технічної політики Корнелльського університету Джеймс Роджерс, який консультує ООН та НАТО щодо бойового застосування безпілотників, заявив, що найближчим часом в Болівії та Білорусі можуть запустити виробництво іранських дронів-камікадзе.

Як розповів Роджерс, у липні та на початку серпня Тегеран приймав міністрів оборони з Болівії та Білорусі для обговорення військової співпраці. Пізніше Болівія заявила, що зацікавлена ​​в отриманні іранських безпілотних літальних апаратів.

За даними очільника інституту, близько 113 держав мають доступ до технологій військових безпілотників або мають програму військових БПЛА.

“На нашу думку, щонайменше 65 недержавних груп також мають доступ до цих систем”, – зауважив Роджерс.

Зазначено, що ще з початку 1980-х років Іран звернув увагу на дешевші, прості у виробництві та експлуатації системи, які “дадуть елементарні, хоч і потужні можливості авіації”.

“Ця війна послужила вітриною для Ірану, продемонструвавши, наскільки потужними можуть бути його дрони типу “Shahed 136” і “Shahed 131″ з точки зору досягнення російських військових цілей”, – прокоментував Роджерс.

Водночас він додав, що саме через це інші країни також хочуть купувати іранські безпілотники, оскільки вважають їх ефективними системами.

Нагадаємо, аналітики з Розвідувального управління Міністерства оборони США попередили, що Росія за допомогою Ірану будує в країні завод з виробництва безпілотників, який може мати значний вплив на війну в Україні.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.

15 вересня відбувся останній день щорічної міжнародної виставки сучасного мистецтва viennacontemporary. Подія об’єднала провідних художників,…