РФ прагне стерти українську національну ідентичність на тимчасово окупованих територіях – британська розвідка

Джерело: міністерство оборони Великої Британії

У британській розвідці зауважили, що з нового навчального року на тимчасово окупованих територіях України дітей навчатимуть за російською програмою, зокрема за новим підручником історії, де вихваляють так звану “СВО”. На думку фахівців, таким чином окупанти намагаються стерти національну ідентичність українців.

15 серпня перший заступник глави адміністрації президента РФ Сергій Кирієнко вирушив до тимчасово окупованого Донецька, щоб відвідати школи та перевірити їх інтеграцію в російську систему освіти.

У Запорізькій області окупаційна адміністрація отримала вказівку з Росії щодо впровадження нових стандартів акредитації навчальних закладів.

У ЗМІ на окупованих територіях також працюють журналісти з Росії.

З 1 вересня 2023 року в школи на окупованих територіях України та на всій території РФ надійде новий підручник з історії Росії, де вихваляють так звану “спеціальну військову операцію”, описуючи Україну як ультратерористичну державу.

Розвідники резюмували, що такі дії РФ свідчать про намагання створити прокремлівський інформаційний простір на тимчасово окупованих територіях України з метою стерти національну ідентичність українців.

У селищі Велентенському на Херсонщині внаслідок російської атаки поранень зазнали жінка та водій швидкої допомоги. 

93-річний американець та ветеран армії США Вітаутас Пачкаускас підтримує Україну і з початку війни вже 130 разів виходив на проукраїнські акції.

Лідер фракції “Євросолідарність” Петро Порошенко привіз в Миколаїв партію обладнання для моніторингового центру “Ай-Петрі СВ”, однак “за вказівкою згори” його не впустили на обʼєкт. 

Речниця теруправління ДБР у Хмельницькому Катерина Герасімук розповіла, що ДБР вивчає список “ухилянтів”, який знайшли під час обшуків у кабінеті керівниці Хмельницького обласного центру МСЕК Тетяни Крупи. 

Станом на 16:00 суботи, 5 жовтня, від початку доби по всій лінії фронту зафіксували 67 бойових зіткнень. Найгарячішим залишається Покровський напрямок.