Україна та ООН підписали превентивний план щодо захисту прав дітей в умовах збройної агресії РФ

Джерело: сайт Офісу президента

Україна та ООН підписали спільний превентивний план щодо запобігання та припинення грубих порушень прав дітей в умовах збройної агресії Росії.

Відповідний план підписали радниця – уповноважена президента з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук, координаторка системи ООН в Україні, гуманітарна координаторка Деніз Браун і голова Представництва ЮНІСЕФ Мурат Шахін.

Наступного тижня у Нью-Йорку документ засвідчить спеціальний представник Генерального секретаря ООН з питань дітей і збройних конфліктів Вірджинія Гамба.

Дар’я Герасимчук підкреслила, що Росія – перший в історії постійний член Радбезу ООН, якого Генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй згадав у додатку до своєї щорічної доповіді “Діти та збройні конфлікти” за 2022 рік серед інших країн, що здійснили такі порушення.

Зображення: сайт Офісу президента

Зазначається, що підписання спільного превентивного плану з ООН є важливим кроком у межах виконання Bring Kids Back UA – комплексного плану дій, розробленого за ініціативою Володимира Зеленського. План об’єднує зусилля української влади, іноземних урядів і міжнародних організацій заради повернення на батьківщину українських дітей, викрадених Росією.

Своєю чергою, керівник Офісу президента Андрій Єрмак наголосив, що попереду багато роботи над поверненням українських дітей, і зусилля українців не припиняться, допоки кожен наш громадянин не буде вдома, поруч із родиною.

Глава Великої Британії Грант Шаппс закликав Німеччину надати Україні ракети Taurus та дозволити завдавати ударів по тимчасово окупованому Криму.

Станом на 19 травня Сили оборони Півдня надалі завдають вогневого ураження по місцях дислокації ворога, вогневих позиціях і тилах, знищуючи особовий склад російської армії та техніку противника.

19 травня міністр оборони Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії Грант Шаппс повідомив про надання Україні додаткового пакета військової допомоги, котрий зокрема містить 80 ракет для ППО, мільйон набоїв та 20 амфібійних бронетранспортерів BvS 10 Viking.

Станом на вечір 19 травня динаміка бойових зіткнень на фронті зберігається. З початку доби відбулося 105 бойових зіткнень між українськими захисниками та російськими окупантами.

Народна депутатка від партії “Слуга народу” Мар’яна Безугла, відвідавши фронт, назвала командувача Об’єднаних Сил ЗСУ Юрія Содоля “злочинцем”, звинувативши, що він всюди ставить “своїх” генералів.