ШІ може передбачити «справжній» вік людини використовуючи лише рентгенівські знімки

Джерело: Euronews

Вчені розробили модель ШІ, яка може зчитувати рентгенівські знімки грудної клітки, щоб визначити біологічний вік та стан здоров’я людини.

У новому дослідженні, опублікованому в журналі The Lancet Healthy Longevity, дослідники з Університету Осака Метрополітен в Японії виявили, що чим вищий вік, оцінений штучним інтелектом, порівняно з реальним віком людини, тим більша ймовірність того, що люди мають хронічне захворювання.

“Наші результати свідчать про те, що видимий вік, заснований на рентгенографії грудної клітки, може точно відображати стан здоров’я поза хронологічним віком. Ми прагнемо далі розвивати це дослідження та застосовувати його для оцінки тяжкості хронічних захворювань, прогнозування тривалості життя та прогнозування можливих хірургічних ускладнень”, — сказав автор дослідження Ясухіто Міцуяма.

Щоб створити модель ШІ, яка може зчитувати рентгенівські знімки, дослідники використали понад 67 000 рентгенограм грудної клітки, отриманих у період з 2008 по 2011 рік від здорових людей у ​​різних установах.

Вони також протестували понад 34 000 рентгенограм грудної клітки пацієнтів з відомими захворюваннями.

Вчені визначили, що модель, оцінена штучним інтелектом, дає вищий вік порівняно з реальним віком людини для певних хронічних захворювань, таких як гіпертонія, хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ), захворювання печінки і хронічна ниркова недостатність.

“Цей результат означає, що наш ШІ фіксує хронічні зміни, а не гострі зміни на рентгенографії грудної клітки, що є розумним, оскільки старіння є наслідком хронічних змін, які накопичуються з часом”, — сказали автори дослідження.

Вони зазначили, що ця модель штучного інтелекту може служити індикатором вікових захворювань і допомогти з раннім виявленням хворіб.

В Україні триває 968-ма доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) перевищили 675 тисяч осіб.

18 жовтня відзначають Європейський День боротьби з торгівлею людьми, Європейський день паперового пакета, Всесвітній день менопаузи та Міжнародний день жіночого щастя. Християни вшановують апостола і євангеліста Луку.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.