РФ посилює пропаганду проти Фінляндії – глава держави

Джерело: Саулі Нііністьо в інтерв’ю Sveriges Radio

20 серпня президент Фінляндії Саулі Нііністьо наголосив, що РФ посилює тиск проти його країни.

Ми стаємо свідками найрізноманітніших дій. Не військових, а іншого виду операцій, – зазначив Нііністьо.

Він згадав закриття генерального консульства Фінляндії в Санкт-Петербурзі та різкі слова міністра оборони РФ Сергія Шойгу стосовно населення країни.

За словами президента, Росія постійно веде все більш інтенсивну пропаганду проти Фінляндії.

На щастя, наша країна готова до цього. Ми проаналізували ці ризики, – пояснив глава держави.

Нііністьо також розповів, що почав задумуватися про членство Фінляндії в НАТО, коли президент РФ Володимир Путін виступив із загрозливою промовою у грудні 2021 року.

Вже після виступу Путіна, коли він заявив, що хоче бачити сферу впливу Росії та наполягав на тому, що НАТО не повинно розширюватися на схід, я зрозумів, що нам необхідно вигадати щось нове, щоб реалізувати безпеку Фінляндії. А знайти щось нове, не пов’язане з НАТО, було б дуже складно, – зауважив він.

Перед повномасштабним вторгненням Путін поступово ставав “все більш збудженим, коли говорив про Україну та Захід”. Нііністьо зазначив, що це “була фрустрація, яка поступово переростала у гнів”.

Зауважимо, Фінляндія почала жорсткіше відслідковувати ситуацію на кордоні з РФ після рішення Москви підвищити призовний вік до 30 років і зробити невиїзними громадян, що отримали повістки.

Раніше стало відомо, що Фінляндія веде переговори щодо нової угоди про співпрацю в галузі оборони зі Сполученими Штатами Америки. Договір винятковий — Фінляндія планує дозволити присутність військ іншої країни на довгостроковій основі.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.