Україна хоче отримати від США ракети JASSM для F-16 – Forbes

Джерело: Forbes

Данія та Нідерланди передадуть Україні десятки винищувачів F-16. Тепер Україна просить у Сполучених Штатів ракети JASSM для винищувачів, аби звільнити Крим.

Коли винищувачі прибудуть в Україну протягом наступних шести місяців, вони замінять половину існуючого арсеналу українських ВПС.

Найбільше значення має те, що можуть нести F-16: сучасні ракети “повітря-повітря” і “повітря-земля”, а також високоточні бомби. Все це розширить дальність удару українських бойових літаків, дозволяючи їм атакувати російські позиції в глибині окупованої території, не наражаючи київських пілотів на найнебезпечнішу російську ППО.

Проте ракета, яка може мати найбільше значення в F-16 — двотонна малопомітна крилата ракета з радіусом дії 370 км — все ще є в списку бажань Києва. До тих пір, поки Сполучені Штати не схвалять передачу JASSM Україні, українські F-16 не реалізують свого повного потенціалу.

F-16 несумісний із Storm Shadow або SCALP, але він сумісний із JASSM. Поєднавши F-16 з JASSM, українська авіація могла б подвоїти дальність удару. Розширення крилатих ракет ВПС України може допомогти Україні досягти однієї з головних цілей – звільнення Кримського півострова.

Десять тижнів тому українські сухопутні війська розпочали великий контрнаступ на кількох напрямках на півдні та сході України. Мета південних зусиль, які зараз зосереджені на осі Роботине-Токмак-Мелітополь, а також на долині річки Мокрі Яли, полягає в тому, аби просунутись на 80 км вперед від сьогоднішньої лінії фронту, аби перервати сухопутний коридор РФ до Криму.

F-16 з ракетами JASSM могли б зробити те саме, водночас зберігаючи життя українців.

  • Голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель пояснив, що Євросоюз компенсує країнам-членам блоку частину витрат на постачання Україні винищувачів F-16.
  • 20 серпня Данія заявила про передачу Україні 19 винищувачів F-16 у межах підтримки нашої країни у боротьбі проти росіян.
  • Раніше Володимир Зеленський, після переговорів з премʼєр-міністром Нідерландів Марком Рютте, оголосив, що країна-партнер офіційно передасть ЗСУ 42 винищувачі F-16.

Міноборони кодифікувало і дозволило використовувати всюдихід-амфібію “ТАХА” у Збройних силах.

Європейський Союз не примушуватиме українських біженців призовного віку повертатися до України. Про це повідомила єврокомісарка з внутрішніх справ Ілва Йоганссон, зазначивши, що нікого “не видворять” примусово з території ЄС.

Працівники Державного бюро розслідувань повідомили про підозру командиру військової частини Дніпропетровської області та керівнику приватного підприємства за організацію закупівлі неякісного одягу для військовослужбовців на 200 млн грн.

СБУ затримала агента воєнної розвідки РФ у Запоріжжі. Він шпигував за українськими військами на південному фронті, цікавлячись геолокаціями командних пунктів, складів боєприпасів та укріпрайонів, а також маршрутами і кількістю техніки ЗСУ.

Проблематика статусу “зниклих безвісти” в Україні виникла ще з 2014 року, з початком війни на…