Уряд США схвалив потенційний продаж Японії ракет JASSM із дальністю дії понад 900 км

Джерело: NHK

29 серпня уряд США схвалив потенційний продаж Японії крилатих далекобійних ракет класу “повітря-земля” JASSM-ER та відповідного обладнання на суму у понад 100 мільйонів доларів.

JASSM-ER має радіус дії понад 900 кілометрів. Це вперше схвалено їх потенційний продаж Японії.

Уряд США повідомив, що Японія попросила придбати до 50 ракет за орієнтовною вартістю 104 мільйони доларів.

У США вважають, що продаж підтримає цілі зовнішньої політики та нацбезпеки Сполучених Штатів шляхом покращення захисту союзника.

Зауважується, що продаж покращить здатність Японії протистояти нинішнім та майбутнім загрозам.

Зазначимо, Данія та Нідерланди передадуть Україні десятки винищувачів F-16. Нині ж Україна також просить у Сполучених Штатів ракети JASSM для винищувачів, аби звільнити Крим.

F-16 несумісний із Storm Shadow або SCALP, але він сумісний із JASSM. Поєднавши F-16 з JASSM, українська авіація могла б подвоїти дальність удару. Розширення діапазону дій крилатих ракет ВПС України може допомогти Україні досягти однієї з головних цілей – звільнення Кримського півострова.

  • Голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель пояснив, що Євросоюз компенсує країнам-членам блоку частину витрат на постачання Україні винищувачів F-16.
  • 20 серпня Данія заявила про передачу Україні 19 винищувачів F-16 у межах підтримки нашої країни у боротьбі проти росіян.
  • Раніше Володимир Зеленський, після переговорів з премʼєр-міністром Нідерландів Марком Рютте, оголосив, що країна-партнер офіційно передасть ЗСУ 42 винищувачі F-16.

Бразилія оштрафувала компанії Ілона Маска на п’ять мільйонів реалів ($920 000) після того, як деякі користувачі змогли на короткий час отримати доступ до соціальної мережі X, попри заборону.

Національний координаційний центр кібербезпеки (НКЦК) РНБО заборонив встановлювати та використовувати месенджер телеграм на службових пристроях державних службовців, військовослужбовців, працівників сектору безпеки та оборони, а також підприємств-операторів критичної інфраструктури.

Вранці 20 вересня російські військові обстріляли місто Костянтинівка в Донецькій області, внаслідок чого поранення отримали п’ятеро місцевих мешканців. Діти не постраждали. Про це повідомив начальник міської військової адміністрації Сергій Горбунов.

У Польщі арештовано колишнього адвоката померлого російського олігарха Бориса Березовського у межах розслідування про напади на російських опозиціонерів.

Міноборони кодифікувало і дозволило використовувати всюдихід-амфібію “ТАХА” у Збройних силах.