РФ та Північна Корея «активно просуваються» в переговорах про постачання озброєння – розвідка США

Джерело: CNN

Росія та Північна Корея “активно просувають” свої переговори щодо потенційної угоди про постачання озброєння. Домовленість може забезпечити значну кількість боєприпасів для різних типів систем озброєння, зокрема артилерії, що свідчить про те, що Кремль відчайдушно прагне отримати допомогу для свого невдалого вторгнення в Україну, свідчать нещодавно оприлюднені дані розвідки США.

Новини стосовно потенційної угоди з’явилися попри публічні заяви Північної Кореї про протилежне.

30 серпня адміністрація Байдена заявила, що стурбована тим, що ці країни-ізгої перебувають у розпалі переговорів стосовно зброї, і що після поїздки міністра оборони РФ Сергія Шойгу до Північної Кореї минулого місяця вже друга делегація російських офіційних осіб відвідала Пхеньян для подальших обговорень потенційної угоди.

Окрім цього, президент РФ Володимир Путін і лідер КНДР Кім Чен Ин обмінялися листами, в яких “пообіцяли розширити двосторонню співпрацю”, зазначив координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки Джон Кірбі.

Ми як і раніше стурбовані тим, що КНДР продовжує розглядати можливість надання військової підтримки російським військовим силам в Україні, і ми маємо нову інформацію, якою можемо поділитися сьогодні, що переговори відносно озброєння між Росією та КНДР активно просуваються, – наголосив Кірбі. – Після цих переговорів обговорення на високому рівні може продовжитися в найближчі місяці.

Тим часом пані посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд звинуватила Росію і Північну Корею в переговорах про постачання озброєння. Вона назвала це “ганебним” і порушенням ухвалених Росією резолюцій Ради безпеки.

Оприлюднення інформації є прикладом того, як адміністрація Байдена планує продовжувати викривати зусилля Росії у намаганні уникнути санкцій Заходу та отримати зброю для війни.

За цими потенційними угодами Росія може отримати від КНДР значну кількість боєприпасів, які російські військові планують використовувати в Україні. Ці потенційні угоди також можуть включати постачання сировини, яка допоможе оборонно-промисловій базі Росії, – зазначив Кірбі, пообіцявши, що США вживуть прямих заходів щодо санкцій проти будь-яких організацій, залучених до потенційної угоди, і закликав Пхеньян припинити переговори.

Раніше Міністерство фінансів США наклало санкції на мережу, яка ухиляється від санкцій й спрямована на підтримку збройових угод між Росією та Північною Кореєю.

Кірбі також повідомив, що спроби Росії отримати зброю з таких місць, як Іран і Північна Корея, є явним сигналом занепокоєння Москви.

Чесно кажучи, немає іншого способу поглянути на це, окрім як результату розпачу та слабкості.

Наприкінці минулого року Пхеньян постачив ракети приватній військовій компанії “Вагнер”, а західні офіційні особи заявили, що Іран постачав Росії БпЛА для використання в Україні.

Зауважимо, міністр оборони РФ Сергій Шойгу під час переговорів зі своїм північнокорейським колегою в Пхеньяні висловив намір “послідовно розвивати двосторонні зв’язки” та “зміцнювати співпрацю” між Росією і Північною Кореєю. Шойгу також назвав Північну Корею “важливим партнером Росії”.

Сполучені Штати неодноразово звинувачували Північну Корею в постачанні озброєння РФ для її війни проти України, зокрема “значної” кількості артилерійських снарядів також для російської групи найманців “Вагнер”.

Нещодавно лідер Північної Кореї Кім Чен Ин дав вказівку збройовим заводам збільшити потужності як “важливу частину зміцнення обороноздатності країни”.

Речник Військово-Морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук зауважив, що російські війська перекидають ракети С-300 до систем ППО поблизу Керченського мосту, адже вони там їм дуже потрібні.

У ніч на 6 жовтня російські війська вкотре атакували українські міста безпілотниками. Внаслідок обстрілу поранень зазнала одна особа.

День територіальної оборони в Україні відзначають щорічно у першу неділю жовтня.

В Україні триває 956-та доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) сягли понад 660 тисяч осіб.

У ніч на 6 жовтня російські війська атакували Україну ударними БпЛА та ракетами різних типів. Загалом Сили оборони збили на території України 56 ворожих безпілотників та дві російські ракети.