Відновлення зернової угоди «критично важливе» для продовольчої безпеки – глава МЗС Туреччини

Джерело: Daily Sabah

31 серпня міністр закордонних справ Туреччини Хакан Фідан заявив, що відновлення чорноморської зернової угоди є “критично важливим” для продовольчої безпеки. Під час спільного виступу в ЗМІ з російським главою МЗС РФ Сергієм Лавровим він акцентував критичну роль угоди для глобальної продовольчої безпеки та стабільності в Чорному морі.

Минулого місяця РФ вийшла з підтриманої ООН угоди, у посередництві якої допомогла Туреччина. Москва каже, що угода наклала непрямі обмеження на її експорт зерна та добрив, обмеживши доступ Росії до глобальних платіжних систем і страхування.

Туреччина хоче, щоб сторони повернулися до угоди та використовували її як основу для ширших мирних переговорів. Фідан зазначив, що Туреччина планує розпочати “процес, зосереджений на розумінні вимоги РФ”.

Візит головного дипломата Туреччини до Москви був спрямований на підготовку до неформальної зустрічі президента Реджепа Таїпа Ердогана і глави РФ Володимира Путіна наступного понеділка.

Під час візиту турецького дипломата до РФ глава ООН Антоніу Гутерреш повідомив, що надіслав Лаврову листа з “набором конкретних пропозицій, що дозволяють створити умови для поновлення угоди”.

Гутерреш додав, що він “взяв до уваги запити Росії” і що пропозиція містила “деякі конкретні рішення для забезпечення більш ефективного доступу російських харчових продуктів та добрив на світові ринки за адекватними цінами”.

У новій резолюції Європарламент закликав країни ЄС зняти всі обмеження на удари України в глиб Росії західною зброєю. Відповідний документ прийняли більшістю голосів: “за” проголосували 425 депутатів, проти — 131, ще 63 утрималися.

У Сумах російські окупаційні війська вдарили по геріатричному пансіонату, де проживали 211 літніх людей.

Петро Порошенко сьогодні доставив великий вантаж для бригад ЗСУ на сході України. Пʼятий Президент вважає, що допомога армії — це найважливіше. 

Уряд Німеччини надав Силам оборони новий пакет військової допомоги. Серед іншого, Україна отримає танки LEOPARD, всюдиходи Bandvagn та дрони Vector.

Заступниця голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень Марина Хонда поінформувала, депутати Київради підтримали ініціативу мера стосовно надання матеріальної допомоги пораненим військовим, зареєстрованим у Києві.