В НБУ презентували пам’ятну монету присвячену ГУР

Джерело: пресслужба НБУ

5 вересня з нагоди Дня воєнної розвідки України Національний банк ввів у обіг пам’ятну монету “Воєнна розвідка України”. Монету присвятили героїчним воїнам-розвідникам, які нині стоять на захисті національних інтересів держави.

Бути розвідником – це не лише покликання, але й щоденний свідомий непростий вибір. Належати до воєнної розвідки України – честь і відповідальність, – зазначив голова НБУ Андрій Пишний.

Та зауважив, що ця монета – присвята справжній непереможності та силі духу наших героїв.

Він також наголосив, що пам’ятна монета увічнює професіоналізм та звитягу українських розвідників, які дають гідну відсіч кремлівським окупантам.

Своєю чергою, глава ГУР Кирило Буданов відзначив, що найбільша цінність монети полягає в тому, що вона виходить під час повномасштабного вторгнення, чим символізує “панування бойового духу над небезпекою”.

На аверсі нової пам’ятної монети в центрі на матовому тлі розміщена емблема Головного управління розвідки. На реверсі – по колу написи: ВОЄННА РОЗВІДКА УКРАЇНИ та гасло воєнних розвідників латиницею SAPIENS DOMINABITUR ASTRIS (“Мудрий пануватиме над зірками”); в центрі – на тлі поверхні земної кулі зображення сови, що пронизує мечем абриси території країни-агресора (на ефесі меча зображено Тризуб – малий Державний Герб України).

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.

15 вересня відбувся останній день щорічної міжнародної виставки сучасного мистецтва viennacontemporary. Подія об’єднала провідних художників,…