«Своя бабка Путіна, але в Balenciaga»: чому Ксенія Собчак це не про російську опозицію — Телебачення Торонто

Джерело: YouTube-канал “Телебачення Торонто”

Російську телеведучу Ксенію Собчак деякі називають “російською опозиціонеркою” попри те, що вона просуває пропагандистський наратив, що “все неоднозначно” щодо війни в Україні та після 24 лютого захищала Володимира Путіна, кажучи, що його треба зрозуміти.

Журналісти “Телебачення Торонто” опублікували нове відео, де детально розібралися, чому з Собчак “все однозначно”. Спершу треба зауважити, що ведуча майже медіамагнат: у неї популярний YouTube, два інформаційні Telegram-канали мільйонники та особистий канал на близько 400 тисяч підписників. Ще вона часто потрапляє в українські рекомендації.

“І всюди з різним ступенем вправності вибудовується зручний всесвіт неоднозначності. Замість засудження війни можна боротися з кенселінгом росіян в Європі і називати його “нацизмом”, — наголосила ведуча Ярослава Кравченко.

Під час випуску ведуча пожартувала, що Собчак “своя бабка Путіна, але в Balenciaga”, згадавши так званий “Отряд Путіна”.

Ксенія Собчак брала інтерв’ю в української співачки Ольги Полякової, де порушували тему російсько-української війни. Утім росіянка запікала навіть слово “вторгнення”. Або ж захищала російських олігархів, коли в ЄС обговорювали відновлення України коштом вилучених активів.

Росіянка засуджувала спробу заколоту ватажка ПВК “Вагнер” Євгена Пригожина. Вона казала, що це “грає на руку іншій стороні, яка воює проти” та “ослаблює, розсіює увагу”. Його дії вона назвала “поганим кроком”.

Ще у 1990-рі роки Путін був помічним міського голови Москви Анатолія Собчака, батька російської ведучої. Також саме російський диктатор є її хрещеним батьком.

“У Путіна доволі фундаментальна своя концепція бачення світу”, — заявляла Собчак на другому місяці повномасштабного вторгнення РФ в Україну. “Не буває так, що людина щось робить і ми розуємо, що вона робить, а інша просто з’їхала з глузду. Ні, це не так. Це означає, що ми просто не розуміємо, що він робить”.

У тому відео Собчак виставляла Путіна як амбіційного політика, який інколи перегинає. Утім для цього він нібито мав причини, як-от російський наратив, що Захід його постійно обманював, НАТО дедалі розширялося, а в Україні нібито Революцію Гідності організували не самі люди, а отой Захід. Бо, як вона казала, “вихід людей на вулиці сам по собі нічого не вирішує”.

У результаті подібні наративи “скрізь строки” формують уяву, що нібито Путін поводиться “неоднозначно”, бо йому постійно хтось заважав на фоні та його звинувачували. У той самий час російський президент, як вона казала, був зобов’язаний “відбивати атаки на всій своїй території, тобто на всьому пострадянському просторі”. Остання фраза є ще одним проявом “лагідної пропаганди” або “лагідної імперіалізації”, яка формує уяву в росіян і решти глядачів, що інші країни та їхні народи це власність РФ.

Росіяни досягли значних тактичних успіхів на Покровському напрямку, зокрема ворог просунувся по кількох вулицях у місті Селидове.

Станом на 22:00 в суботу, 28 вересня, по всій лінії фронту від початку доби відбулося 136 бойових зіткнень. Ситуація на Покровському напрямку залишається напруженою – ворог зосереджує там основні наступальні зусилля. 

Президент України Володимир Зеленський після зустрічі з Дональдом Трампом заявив в інтерв’ю Fox News, що колишній президент підтримуватиме Україну.

Протягом дня, 28 вересня, армія РФ здійснила 62 обстріли прикордонних територій та населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 130 вибухів. 

Речник Федерального департаменту закордонних справ Швейцарії (EDA) Ніколя Бідо заявив, що Швейцарія підтримує ініціативу Китаю та Бразилії щодо завершення війни в Україні, попри те, що Зеленський відкинув цей план.