Дуда: Перспектива вступу України до НАТО є абсолютно реальною

Джерело: PAP

13 вересня президент Польщі Анджей Дуда запевнив, що перспектива вступу України до НАТО є абсолютно реальною. Він повідомив, що обговорюватиме питання із союзниками на сесії Генасамблеї ООН у Нью-Йорку.

Дуда взяв участь в обговоренні з президентом Литви Ґітанасом Науседою “Архітектура безпеки в регіоні після 24 лютого 2022 року. Особлива роль Польщі та Литви в контексті агресії РФ проти України”.

Відповідаючи на питання про саміт НАТО у Вільнюсі, глава Польщі нагадав, що раніше він говорив з президентом Володимиром Зеленським про перспективу вступу України до НАТО.

Від самого початку, звичайно, ми розуміли, що це дуже складне питання…Продовжується війна, і ми всі чудово усвідомлювали, що не може обговорюватися прийняття України як повноправного члена НАТО в цей момент.

Він додав, що через статтю 5 Північноатлантичного договору, тобто зобов’язання колективної оборони, прийняття України до Альянсу на даному етапі означало б приєднання НАТО до війни проти РФ. Як він зазначив, “ідея полягала в тому, щоб відкрити двері до НАТО для України, тобто тримати ці двері відчиненими і не дати РФ зачинити їх”.

Саме у Вільнюсі Україна отримала офіційне запрошення до вступу в НАТО. Дуда пояснив, що запрошення від Альянсу вже означає, що запускається шлях ратифікації, тобто “відбувається ратифікація прийому до НАТО окремими країнами-членами”.

Читайте також: Нещодавно на українсько-польському кордоні пройшла секретна військова нарада командування НАТО із Залужним, — The Guardian

Лідер Польщі запевнив, що Варшава і надалі підтримуватиме Україну.

Безумовно, разом з президентом Ґітанасом Науседою ми будемо підтримувати Україну в її прагненні якнайшвидше стати на цей шлях ратифікації, — наголосив він.

Зауважимо, 11 липня Генеральний секретар Єнс Столтенберг зазначив, що НАТО надсилає “сильний, об’єднаний і позитивний сигнал” Україні після того, як країни-члени погодилися, що її майбутнє залежить від Північноатлантичного альянсу.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.

15 вересня відбувся останній день щорічної міжнародної виставки сучасного мистецтва viennacontemporary. Подія об’єднала провідних художників,…