Правильне лікування гіпертонії може запобігти 76 млн смертей у всьому світі до 2050 року, – ВООЗ

Джерело: CNN

Опублікований у вівторок, 19 вересня, перший звіт ВООЗ про глобальний вплив високого артеріального тиску, також відомого як гіпертонія, містить рекомендації щодо способів боротьби з “тихим вбивцею”, оскільки хвороба є провідним фактором ризику смерті та інвалідності у світі.

Відповідно до звіту, гіпертонія, яка класифікується підвищеним артеріальним тиском (більше за 140/90 мм), вражає третину дорослих у всьому світі. Це зазвичай призводить до низки інших проблем зі здоров’ям, включаючи інсульт, серцевий напад, серцеву недостатність і пошкодження нирок.

“Артеріальну гіпертензію можна ефективно контролювати за допомогою простих недорогих схем лікування, і все ж лише кожна п’ята людина з гіпертонією контролює її”, – сказав у пресрелізі генеральний директор ВООЗ доктор Тедрос Аданом Гебреїсус.

Дотримання правильних заходів могло б запобігти 76 мільйонам смертей від гіпертонії між 2023 і 2030 роками, кажуть у ВООЗ.

Профілактичні заходи включають здорове харчування, підтримку нормальної ваги, відмову від алкоголю та тютюну й регулярні фізичні вправи, йдеться у звіті. 

Ці заходи слід впроваджувати в таких місцях, як школи та робочі місця, щоб і надалі сприяти вибору здорового способу життя, йдеться в документі.

Ще одна порада – зниження щоденного споживання натрію.

“Більшість серцевих нападів та інсультів у сучасному світі можна запобігти за допомогою недорогих, безпечних і доступних ліків та інших втручань, таких як зменшення натрію”, – сказав Майкл Блумберг, колишній мер Нью-Йорка та глобальний посол ВООЗ з питань неінфекційних захворювань і травм.

Рекомендоване споживання натрію залежить від країни, але ВООЗ рекомендує менше ніж 2 грами на день. Згідно з даними організації, середнє глобальне споживання солі значно більше: 10,8 грама на день.

У 2013 році всі 194 країни-члени ВООЗ взяли на себе зобов’язання скоротити споживання натрію на 30% до 2025 року, але звіт, опублікований цього року, показав, що лише 5% запровадили комплексну політику скорочення натрію.

За даними синоптиків, у неділю, 6 жовтня, в низці областей України очікуються опади.

Начальник штабу збройних сил Польщі Веслав Кукула заявив, що Польщі знадобиться набагато більша армія, чого може бути важко досягти, враховуючи старіння населення країни, якщо вона хоче захистити себе від війни.

Служба порятунку ведмедів Аппалачі (ABR), розташована неподалік від національного парку Грейт-Смокі-Маунтінс у штаті Теннессі (США), виявила вбитого чорного ведмедя, який намагався поїсти млинців на узбіччі дороги.

Протягом дня, 5 жовтня, російські загарбники здійснили 61 обстріл прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 108 вибухів. 

Представник охорони здоров’я Канади повідомив, що дитина померла від сказу після того, як прокинулася через кажана у своїй спальні.