Фон дер Ляєн: Навесні 2024 року ЄС може постачити Україні обіцяні мільйон боєприпасів

Джерело: фон дер Ляєн в інтерв’ю Bloomberg

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн зазначила, що Україна стрімко просувається в реформах і може швидко стати членом Європейського Союзу.

Я вражена тим, як Україна проводить дуже складні реформи, поки веде війну, — зазначила фон дер Ляєн. — Якщо вони триматимуть темп — а я бачу, що вони абсолютно мотивовані — це вирішальний момент.

Вона акцентувала, що процес базується на заслугах, одначе, поки що відмовилася запропонувати конкретні терміни. Президентка Єврокомісії переконана, що Київ врешті-решт досягне успіху у своїй заявці на членство.

ЄС перебуває під тиском, щоб прискорити процес членства України, однак, триваюча війна — і попередні заявки від кількох інших країн, зокрема із Західних Балкан — ускладнюють переговори.

Фон дер Ляєн також висловила переконання, що блок зможе виконати свою обіцянку цієї весни стосовно постачання Україні одного мільйона боєприпасів протягом 12 місяців.

Ми дуже сильно просуваємо галузь, військово-промислову базу, – пояснила вона. – Цьому приділяється велика увага. Ми докладаємо всіх зусиль і наполегливо працюємо, щоб досягти результату.

Блок також перебуває на ранній стадії обговорення свого 12-го пакету санкцій через війну Росії проти України.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.