Попри відсутність мозку, медузи продемонстрували здатність до навчання – дослідження

Джерело: The New York Times з посиланням на доповідь, опубліковану в журналі Current Biology

Коробчасті медузи, відомі також як “кубомедузи”, відрізняються складною зоровою системою. Зокрема, ці тварини мають 24 ока розміром із виноградину. Утім, як інші медузи, вони позбавлені мозку і керують своїм тілом кубічної форми за допомогою розподіленої мережі нейронів, яка виявилася складнішою, ніж передбачалося.

Так, науковцям вдалося встановити, що медузи виду Tripedalia cystophora мають здатність до навчання. Складність вивчення здатності до навчання у коробчатих медуз полягала в тому, щоб виявити повсякденну поведінку, якій вчені могли б навчити цих істот у лабораторних умовах.

За словами Андерса Гарма, біолога з Копенгагенського університету, його команда вирішила зосередити свою увагу на швидкому розвороті, який ястична залоза робить, коли є небезпека вдаритися об корінь мангрового дерева. Це коріння височіє над водою як чорні вежі, а вода навколо них видається блідою. Примітно, що контраст між ними може змінюватися щодня: мул робить воду мутною і ускладнює визначення відстані до коріння. Як же коробчасті медузи усвідомлюють, що вони підійшли занадто близько?

“Гіпотеза полягала в тому, що вони мають навчитися цьому, зокрема оцінювати якість води та колірний контраст”, – пояснив Гарм.

Створивши в лабораторії ілюзію мангрових дерев в акваріумі, фахівці встановили, що після кількох зіткнень медузи почали уникати перешкод. Менш ніж за вісім хвилин після потрапляння до відра вони почали плавати на 50% далі від малюнка на стінках і майже вчетверо частіше робити маневр розвороту.

Потім науковці вирішили витягти з медузи зорові нейрони та дослідити їх у чашці. Клітинам показували смугасті зображення та одночасно подавали невеликий електричний імпульс, що символізує зіткнення. Приблизно за п’ять хвилин клітини почали посилати сигнал, який змусив би цілу коробчату медузу повернутися.

“Дивовижно, як швидко вони навчаються”, – наголосив Ян Білецький, дослідник з Інституту фізіології Кільського університету в Німеччині.

Як розповів Майкл Абрамс, постдокторський дослідник із Каліфорнійського університету в Берклі, який вивчає нейробіологію сну медуз, отримані результати дослідження дозволяють припустити, що медузи володіють певним рівнем короткочасної пам’яті, оскільки вони можуть змінювати свою поведінку, ґрунтуючись на минулому досвіді.

  • Коти та собаки теж можуть страждати на деменцію, яка з часом змінює їхню звичку поведінку. Точно невідомо, скільки тварин мають хворобу, оскільки дослідження надають різні результати. Утім, точно зрозуміло, що у такому стані “пухнастим” треба допомагати.
  • Винахідники розробили VR-окуляри для мишей, які дозволяють ефективніше поміщати їх у віртуальні тривимірні середовища та відстежувати при цьому зміни у мозковій діяльності тварин.

У 1941 році впродовж двох днів, 29-30 вересня, в окупованому нацистами Києві було проведено перший масовий розстріл беззбройного цивільного населення.

29 вересня відзначається Всесвітній день серця, Міжнародний день глухих, Всесвітній день мігрантів і біженців; в Україні – День пам’яті трагедії в Бабиному Яру. За церковним календарем – день пам’яті святого преподобного Киріяка самітника.

За даними синоптиків, у неділю, 29 вересня, в низці областей України пройдуть помірні дощі, подекуди – пориви вітру до 15-20 м/c.

В США понад 50 людей загинули, а майже 3,5 мільйона залишилися без світла в суботу, 28 вересня, внаслідок сильного вітру та дощу, викликаних ураганом Хелен.

Станом на 22:00 в суботу, 28 вересня, по всій лінії фронту від початку доби відбулося 136 бойових зіткнень. Ситуація на Покровському напрямку залишається напруженою – ворог зосереджує там основні наступальні зусилля.