В Антарктиді через глобальне потепління почали рости квіти, мох і водорості

Джерело: Geophysical Research Letters

В Антарктиді на суші науковці виявили квіти, мох і водорості, які почали розростатися континентом, а площа плавучого морського льоду на морі досягла рекордно низької позначки.

За словами вчених, такі явища, як поширення квітучих рослин, мохів та водоростей в Антарктиді спричинені підвищенням літніх температур.

Як розповіли у виданні, фахівці використали спеціальний так званий “сюжетний підхід” для прогнозування ризиків підвищення температур і дослідили минулі результати та ймовірні майбутні дані та події, до яких це може призвести.

“Нам вдалося встановити, що за останнє століття підвищення температури було на 2°C, тоді як еквівалентна хвиля спеки у 2096 році, можливо, була б ще на 6°C теплішою порівняно з 2022 роком”, – пояснили експерти.

Очікується, що температура повітря в Антарктиді у березні може наблизиться до точки танення, що загрожуватиме величезним льодовикам на континенті. Поверхня Антарктиди та близьких островів вкрита суцільним снігом і льодом, і лише близько 1% землі придатна для квітучих рослин, серед яких – антарктичний волосяник (Deschampsia antarctica) і антарктичний перловник (Colobanthus Quinsis).

Утім через глобальне потепління впродовж останніх десятиліть кількість рослин збільшується, а темпи їх зростання зросли на 20%.

За таких умов, до кінця століття площа землі без льоду та снігу для колонізації рослин на Антарктичному півострові може збільшитися втричі. Науковці схвильовані такою перспективою, оскільки поширення деяких рослин може призвести до знищення інших, а згодом до втрати біорізноманіття на континенті.

“Нам відомо, що будуть тисячі квадратних кілометрів нової території, вільної від льоду, а високі температури та додаткова доступна вода створять нові середовища існування, придатні для колонізації, що принесе користь одним видам та шкоду іншим. На жаль, більш м’який клімат також знизить бар’єр для вторгнення чужорідних видів рослин і тварин”, – зазначила біологиня Британської антарктичної служби Джасмін Лі.

За два роки органи прокуратури в Росії скасували реабілітацію понад чотирьох тисяч жертв сталінських репресій.

ДСНС спільно з партнерами створили мобільну гру “Рятівничок”, що навчає дітей, віком від 6 до 12 років, важливих правил пожежної безпеки і тим самим розповідає, як діяти під час різних надзвичайних ситуацій, що можуть виникнути у реальному житті.

Журналісти “Схем” оприлюднили супутникові знімки Planet Labs від 18 вересня об 11:30 за київським часом, на яких видно масштабне задимлення на території військової частини №11777. Саме ця частина відповідає за склад Головного ракетно-артилерійського управління міністерства оборони РФ.

Російське військове командування перекинуло кораблі Чорноморського флоту з Новоросійська через загрозу ударів далекобійними ракетами з боку Збройних сил України.

Урожай пшениці у 2024 році склав близько 22 млн тонн. Тоді як внутрішнє споживання становить близько 6 млн тонн.