Естонія готова відмовитися від виплат ЄС, якщо Україну приймуть до блоку — прем’єрка

Джерело: ERR

Естонія задля вступу України в ЄС готова відмовитися від виплат із фондів згуртованості Європейського Союзу, заявила прем’єр-міністерка країни Кая Каллас.

У внутрішніх дослідженнях ЄС йдеться, що при вступі України до ЄС нашій державі мають виплатити майже 190 мільярдів євро протягом семи років. Це означає, що декілька країн-бенефіціарів, як-от Естонія, стануть вкладниками у скарбницю ЄС, і не зможуть натомість отримувати звідти виплати.

За словами Каї Каллас, Естонія готова до цього у майбутньому.

“Зрештою це станеться, але не відразу”, – додала прем’єрка.

Вона пояснила, що цей крок у довгостроковій перспективі не стане проблемою для Естонії. Кая Каллас закликала інші країни ЄС розпочати роботу над бюджетними реформами, які дозволять Україні вступити до блоку.

В понеділок, 1 липня, Росія розпочала своє місячне головування в Раді безпеки ООН (РБ ООН) та скликала перше засідання, щоб затвердити порядок денний на наступний місяць й серед запланованих обговорень – атака на Севастополь.

У вівторок, 2 липня, до Києва з офіційним візитом прибув прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан. Це перший його візит з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Згідно з даними The Wall Street Journal, НАТО планує розмістити високопоставленого посадовця в Києві в рамках нових заходів, спрямованих на посилення довгострокової підтримки України.

Станом на ранок 2 липня в Чорному та Середземному морях російські окупанти утримують на бойовому чергуванні три носії крилатих ракет “Калібр”, загальним залпом до 24 ракет.

Станом на 08:00 у вівторок, 2 липня, протягом минулої доби по всій лінії фронту відбулось 189 бойових зіткнень.