Російські члени МОК не будуть покарані, бо вони не підтримують війну, – президент МОК

Джерело: The Kyiv Independent

Президент Міжнародного олімпійського комітету (МОК) Томас Бах заявив, що члени російського комітету не будуть покарані, оскільки вони не мають зв’язків з армією РФ та не підтримують війну в Україні.

Зауваження Баха прозвучали через день після того, як МОК тимчасово зупинила діяльність Олімпійського комітету Росії. Країна більше не має права діяти як національний олімпійський комітет.

На пресконференції в Мумбаї після засідання виконавчого комітету МОК журналісти запитали Баха, чому Олена Ісинбаєва та Шаміль Тарпіщев, двоє членів МОК від Росії, не отримали індивідуальні дискваліфікації.

“Вони не є представниками Росії в МОК — вони є представниками МОК у Росії. Розуміння комісії з етики полягає в тому, що ані пані Ісинбаєва, ані пан Тарпіщев не мали контрактних зв’язків з російськими військовими або спецслужбами і не підтримували війну в Україні”, — сказав Бах.

Він додав, що рішення було частково засноване на висновках комісії з етики МОК.

Попри ці твердження, Ісинбаєва та Тарпіщев були включені до українського санкційного списку, підписаного президентом України Володимиром Зеленським у лютому 2023 року. Санкції були спрямовані проти російських осіб, які публічно підтримували війну.

Відомо, що Ісинбаєва, російська легкоатлетка та олімпійська чемпіонка, також служила майором у російських збройних силах.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.