Вірменія заявила про готовність підписати «мирний договір» з Азербайджаном

Джерело: DW

До кінця 2023 року Вірменія готова підписати з Азербайджаном договір про мир та нормалізацію відносин. Про це 17 жовтня заявив вірменський прем’єр-міністр Нікол Пашинян, виступаючи в Європарламенті.

Пашинян зазначив, що у його країні є достатня політична воля для рішучих зрушень у бік світу.

Глава уряду Вірменії закликав євродепутатів, Євросоюз та його країни активно підтримати мирний процес, щоб “зробити цю можливість реальною”. Він вказав на готовність Єревану до обміну затриманими та військовополоненими з Баку, до співпраці у сфері розмінування, відкриття транспортного сполучення всього регіону — як між різними частинами Вірменії, так і з Азербайджаном та іншими сусідніми державами.

Серед умов він назвав “відсутність двозначності” у визнанні території один одного та делімітацію кордону, який має стати основою для розведення сил та подальшого підписання мирного договору.

Очікується, що до кінця жовтня у Брюсселі пройде зустріч на найвищому рівні між лідерами Вірменії та Азербайджану та головою Європейської ради Шарлем Мішелем.

Пашинян також заявив про готовність Вірменії до зближення з Європейським Союзом, “наскільки ЄС вважатиме за можливе”. Він назвав ЄС головним партнером Вірменії у сфері проведення реформ та подякував за допомогу у подоланні гуманітарної кризи, спричиненої масовим переміщенням у країну більшості жителів Нагірного Карабаху. За бездіяльності миротворчої місії Російської Федерації близько 100 000 людей залишили Нагірний Карабах за один тиждень, нагадав прем’єр-міністр.

За два роки органи прокуратури в Росії скасували реабілітацію понад чотирьох тисяч жертв сталінських репресій.

ДСНС спільно з партнерами створили мобільну гру “Рятівничок”, що навчає дітей, віком від 6 до 12 років, важливих правил пожежної безпеки і тим самим розповідає, як діяти під час різних надзвичайних ситуацій, що можуть виникнути у реальному житті.

Журналісти “Схем” оприлюднили супутникові знімки Planet Labs від 18 вересня об 11:30 за київським часом, на яких видно масштабне задимлення на території військової частини №11777. Саме ця частина відповідає за склад Головного ракетно-артилерійського управління міністерства оборони РФ.

Російське військове командування перекинуло кораблі Чорноморського флоту з Новоросійська через загрозу ударів далекобійними ракетами з боку Збройних сил України.

Урожай пшениці у 2024 році склав близько 22 млн тонн. Тоді як внутрішнє споживання становить близько 6 млн тонн.