Європа знехтувала ініціативою Китаю «Один пояс, один шлях» через дружбу Сі та Путіна

Джерело: Bloomberg

Ініціатива китайського лідера Сі Цзіньпіня “Один пояс, один шлях” повинна була з’єднати Азію, Африку та Європу через мережу залізниць і торгових угод, зміцнюючи глобальний вплив Китаю. Проте десять років тому він наштовхнувся на дипломатичну стіну на європейському кордоні.

Відсутність європейських лідерів на Форумі “Один пояс, один шлях” цього тижня у Пекіні вказує на зростаючий скептицизм серед західних демократій щодо того, що Сі одного разу назвав “проєктом століття”.

Замість того, щоб заводити друзів і заробляти політичні бали по всій Європі, китайський лідер, схоже, реформував ініціативу як клуб для економік, що розвиваються, відомих як

Глобальний Південь, які можуть кинути виклик світовому порядку під керівництвом США.

Сім країн ЄС — Австрія, Кіпр, Чехія, Греція, Італія, Португалія та Угорщина — надіслали своїх керівників на форум у 2019 році, коли захід проводився востаннє. Чотири роки потому лише угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан здійснив поїздку до Пекіна. Італія, єдиний член G7, повідомила Китаю, що планує повністю вийти з інвестиційного пакту.

“Цей саміт є проявом того, що BRI перетворив на ініціативу Глобального Півдня замість глобальної ініціативи”, — сказав Моріц Рудольф, китайський науковець Єльської школи права.

Європа все ще активно співпрацює з Китаєм: минулого року Пекін був найбільшим партнером ЄС з імпорту товарів і третім за обсягом експорту.

Однак політична ціна занадто тісного спілкування з Сі була очевидна в китайській столиці цього тижня — особливо з огляду на присутність президента РФ Володимира Путіна, дипломатичного союзника Сі. Російський президент має діючий ордер на арешт Міжнародного кримінального суду за ймовірні воєнні злочини в Україні.

Один дипломат ЄС, який спілкувався з Bloomberg News на умовах анонімності, назвав присутність Путіна на форумі основною причиною, через яку членам ЄС заборонено брати участь.

“Сама його поява є викликом Європі та Північній Америці”, — сказав Чонг Джа Ян, доцент кафедри політології Національного університету Сінгапуру, про присутність Путіна

Не тільки ЄС відмовився їхати до Пекіна на форум. Згідно з оглядом відвідувачів Bloomberg News, форум відвідало лише 22 глави держав чи урядів, порівняно з 36 у 2019 році та 29 у 2017 році.

Помітні відсутності включали такі, як Швейцарія, яка не є частиною ЄС, але президент якої у 2019 році відвідав і підписав меморандум про взаєморозуміння з Китаєм щодо торгівлі та інвестицій. Прем’єр-міністр Сінгапуру також відмовився від цьогорічної події після того, як був минулого разу, замість цього країна Південно-Східної Азії відправила свого виконуючого обов’язки керівника транспорту.

Від Японії цього року ніхто з вищих посадовців нинішнього уряду не прибув після того, як тодішній прем’єр-міністр Сіндзо Абе надіслав спеціального посланника у 2019 році. Захід 2023 року відвідав Юкіо Хатояма, колишній прем’єр-міністр, який залишив свій пост у 2010 році.

Менший список гостей не означає, що “Один пояс, один шлях” не має впливу. Форум зберіг свою привабливість серед деяких країн, що розвиваються в Азії, Латинській Америці та Африці. Дехто в Європі все ще прагне співпрацювати з Пекіном: президент Сербії Александар Вучич прилетів на зустріч, де його країна підписала угоду про вільну торгівлю з Китаєм.

Економічний вплив Пекіна в країнах, що розвиваються, надзвичайно зріс за ці роки після того, як США відмовилися від кредитування країн, що розвиваються, під час боргової кризи в Латинській Америці в 1980-х роках. Азійський гігант зараз є найбільшим офіційним кредитором деяких бідних країн і країн, що розвиваються — статус, який іноді призводив до напруги із Заходом, оскільки Китай і власники приватних облігацій чинили опір використанню керівних принципів, встановлених суверенними кредиторами.

Участь у форумі може продемонструвати, що Китай все ще здатний просуватися на Глобальний Південь, створюючи бажані партнерства в той час, коли країна переживає економічний спад вдома.

“Принаймні, ювілей BRI демонструє надзвичайну організуючу силу Китаю”, — сказав Річард МакГрегор, старший науковий співробітник Інституту Лоуї з питань Східної Азії.

Він також відзначив різке скорочення фінансування “Одного поясу, одного шляху” порівняно з першими роками.

“Однак, розмір зустрічі приховує той факт, що старий BRI майже мертвий”, – додав він.

Тих, хто був присутній на форумі, здається, не бентежила зміна складу події. Для деяких компаній і організацій, які прагнуть отримати прибуток від китайських інвестицій, альтернативний світовий порядок, запропонований Сі та Путіним, пообіцяв простір для можливостей, який може бути немислимим деінде.

Фахівці ГУР спільно з Міністерством закордонних справ України посприяли евакуювання українців з території Сирії.

Netflix поділився першим поглядом на другий сезон серіалу “Венздей”.

Станом на 22:00 в п’ятницю, 20 вересня, ще на семи напрямках фронту тривають боєзіткнення. З початку доби відбулося 190 боїв.

Знову збільшилась кількість поранених внаслідок обстрілу РФ Харкова. Наразі відомо про сім постраждалих, з них двоє дітей 10 та 12 років.

Сполучені Штати готують пакет військової допомоги Україні на 375 мільйонів доларів, повідомили Reuters у п’ятницю, 20 вересня, два американських посадовці.