Єврокомісія перерахувала Україні дев’ятий транш допомоги у розмірі 1,5 млрд євро

Джерело: пресслужба Міністерства фінансів

23 жовтня Україна отримала дев’ятий транш у межах масштабної макрофінансової допомоги від ЄС на 2023 рік у розмірі 1,5 млрд євро. До кінця року очікуються ще два транші.

Зауважується, що у 2023 році до держбюджету надійшло вже 15 млрд євро пільгових позикових коштів МФД. Загалом у 2023 році передбачено фінансування загальним обсягом до 18 млрд євро.

У пресслужбі нагадали, що МФД надається на безпрецедентно пільгових умовах та спрямовується на фінансування пріоритетних видатків держбюджету. Тоді як термін погашення кредиту становить 35 років, а відсотки та інші платежі за обслуговування кредиту замість України компенсуватиме сторона ЄС.

Як зауважив міністр фінансів Сергій Марченко, Європейський союз є ключовим партнером України.

Від початку повномасштабної війни Україна отримала 22,2 млрд євро прямої бюджетної підтримки від ЄС.  Вдячний колегам з ЄС за лідерство у підтримці України та своєчасну фінансову допомогу, що допомагає уряду України стабільно та у повному обсязі забезпечувати фінансування видатків державного бюджету та підтримувати безперебійне функціонування фінансової системи, – зазначив Марченко.

У межах програми очікуються ще два транші до кінця року.

Командування 123 бригади територіальної оборони проведе розслідування обставин загибелі командира батальйону Ігоря Гриба, який, як повідомляється, вчинив самогубство під час бойового завдання на Вугледарському напрямку.

Українські військові успішно вдарили по трьох командних пунктах російської армії, про що повідомив Генеральний штаб ЗСУ.

На жаль, багато херсонців, які пережили війну в умовах окупації, не змогли залишитися у своєму…

Після захоплення Вугледара на Донеччині російські сили, ймовірно, продовжать спроби наступу.

Рік тому, 5 жовтня, 2023 року ворог завдав удару ракетою “Іскандер” по селу Гроза в Харківській області. Тоді загинуло 59 людей.