Сили Саудівської Аравії перебувають у підвищеній готовності після сутички з хуситами

Джерело: Bloomberg

Збройні сили Саудівської Аравії перейшли в стан підвищеної бойової готовності після зіткнень з єменськими повстанцями-хуситами, яких підтримує Іран, що також намагалися запустити ракету над королівством у бік Ізраїлю, повідомляють джерела, знайомі з ситуацією.

Четверо саудівських армійців загинули в бою з хуситами у південно-західній провінції Джазан на кордоні з Єменом, повідомили особи на умовах анонімності, оскільки інформація є конфіденційною.

За минулі кілька тижнів сили оборони Саудівської Аравії також перехопили ракету на території королівства, випущену хуситами.

Наслідки зіткнення є першою відомою втратою Збройних сил країни після того, як у квітні минулого року було досягнуто попереднього перемир’я з хуситами. Ер-Ріяд намагався домовитися про припинення війни, яка почалася у 2015 році.

До ескалації обидві сторони були на порозі угоди, попри загибель чотирьох бахрейнських солдатів, які служили в саудівській коаліції, під час атаки хуситського безпілотника минулого місяця.

Останній інцидент стався на тлі конфлікту Ізраїлю та ХАМАС, який посилює напругу в регіоні. Іран попередив, що проти США відкриються нові фронти, якщо вони продовжуватимуть підтримувати Ізраїль.

Саудівська Аравія різко критикувала ізраїльські авіаудари по сектору Гази, яким керує ХАМАС.

Зіткнення на єменсько-саудівському кордоні відбулися після того, як 19 жовтня хусити випустили крилаті ракети та безпілотники в бік Ізраїлю, які, за словами Пентагону, були перехоплені американським есмінцем у Червоному морі.

Одну з цих ракет перехопили засоби ППО Саудівської Аравії. Раніше США та Саудівська Аравія не повідомляли про причетність королівства до припинення атаки. Протоколи, пов’язані з підвищеним станом готовності, були активовані в усіх підрозділах Збройних сил Саудівської Аравії після запусків ракет.

Міністр оборони Саудівської Аравії Халід бін Салман відвідує Вашингтон, аби зустрітися з високопосадовцями в адміністрації Байдена. Очікується, що він обговорить наслідки війни Ізраїлю та ХАМАС і ситуацію в Ємені.

Хусити висловили підтримку ХАМАС, який США та Європейський Союз визнали терористичним угрупованням. 11 жовтня лідер хуситів Абдель-Малек Аль-Хуті засудив такі країни, як Саудівська Аравія, за спроби нормалізувати відносини з Ізраїлем і пригрозив помститися США за допомогою “всіх доступних військових засобів”.

Три нідерландські активістки закликають вшанувати пам’ять невинних жінок, які стали жертвами полювання на відьом у XV-XVII століттях, встановивши національний пам’ятник.

Дональд Трамп, колишній президент США, а нині кандидат від Республіканської партії, вважає, що Ізраїль має атакувати іранські ядерні об’єкти у відповідь на запуск балістичних ракет з Ірану.

Рік тому, 5 жовтня, 2023 року ворог завдав удару ракетою “Іскандер” по селу Гроза в Харківській області. Тоді загинуло 59 людей.

Внаслідок вторгнення Росії понад 140 тисяч кілометрів квадратних України забруднено мінами та іншими вибухонебезпечними предметами.

Президент США Джо Байден застеріг Ізраїль від атак по нафтових родовищах Ірану, запропонувавши розглянути альтернативні способи відповіді на нещодавню масовану ракетну атаку.