США та Європа почали обговорення з Україною щодо мирних переговорів з РФ – NBC

Джерело: NBC News

За інформацією ЗМІ, офіційні особи США та Європи почали спокійно обговорювати з Україною наслідки ймовірних мирних перемовин з Росією для припинення вогню.

За словами офіційних осіб, які говорили на умовах анонімності, ці обговорення включали дуже загальні припущення про те, від чого могла б відмовитись Україна, аби досягти угоди.

Деякі перемовини, які джерела назвали делікатними, відбулись у жовтні під час зустрічі Контактної групи з питань оборони України.

Ці обговорення почались на тлі занепокоєння США та Європи щодо того, що війна зайшла у глухий кут та здатності підтримувати Україну у майбутньому.

У Білому домі також занепокоєні тим, що в України закінчуються сили, тоді як у РФ, здається, безкінечні запаси живої сили.

Окрім цього у США стурбовані тим, що увага до війни в Україні значно зменшилась після початку війни Ізраїлю проти ХАМАС. Посадовці остерігаються, що це може повпливати на додаткову допомогу Україні.

Деякі військові посадовці США в приватному порядку почали використовувати термін “патова ситуація” для опису поточної битви в Україні, а деякі кажуть, що це може зводитися до того, яка сторона зможе утримувати військові сили найдовше.

Жодна сторона не робить значних успіхів на полі бою, який деякі офіційні особи США тепер описують як війну метрів. Офіційні особи також приватно заявили, що Україна, ймовірно, має час лише до кінця року або трохи пізніше, перш ніж почати більш термінові дискусії щодо мирних переговорів. За словами джерел, офіційні особи США поділилися своїми поглядами на такий графік із європейськими союзниками.

“Будь-які рішення щодо переговорів — за Україною. Ми зосереджені на тому, щоб продовжувати рішуче підтримувати Україну, коли вона захищає свою свободу та незалежність від російської агресії”, — заявила речниця Ради національної безпеки Адрієнн Вотсон.

Представник адміністрації Байдена також зазначив, що США брали участь разом з Україною в обговоренні її меж мирного саміту, але сказав, що Білому дому “на цей час не відомо про будь-які інші розмови з Україною щодо переговорів”.

Водночас адміністрація Байдена не має жодних ознак того, що президент Росії Володимир Путін готовий вести переговори з Україною, заявили двоє американських посадовців.

Західні офіційні особи кажуть, що Путін все ще вірить, що може “перечекати Захід” або продовжувати боротьбу, поки США та їхні союзники не втратять внутрішню підтримку фінансування України або боротьба за постачання Києву зброї та боєприпасів не стане надто дорогою.

  • Прем’єр-міністерка Італії Джорджа Мелоні у розмові з російськими пранкерами заявила, що відчувається втома від повномасштабної війни в Україні.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.