ЗСУ вперше показали корабель флоту РФ «Аскольд» після ураження ракетою Storm Shadow

Джерело: Букви

Інформація про ураження одного з російських кораблів в окупованому Криму з’явилась 4 листопада. Командувач Повітряних сил ЗСУ генерал-лейтенант Микола Олещук повідомив про успішні удари крилатими ракетами по інфраструктурі суднобудівного заводу “Залив” у Керчі, де стояв носій крилатих ракет “Калібр”.

Він же натякнув на застосування ракет Storm Shadow/SCALP EG — франко-британської авіаційної крилатої ракети класу “повітря-земля”, призначеної для знищення важливих стаціонарних цілей, захищених засобами ППО.

Військовий історик та експерт з історії військової техніки, доктор історичних наук, професор, колишній завідувач кафедри гуманітарних наук Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного Андрій Харук припустив, що “Аскольд” отримав два влучання в лівий борт.

Про те, що мовиться саме про цей корабель, можна говорити з майже 100% впевненістю, вважає фахівець, оскільки можна розгледіти комплекс ППО “Панцирь-М”, оскільки на аналогічний корабель “Амур” цей комплекс навряд встановлювали [”Амур” все ще будують – ред.]

За його оцінкою ремонт корабля після таких ушкоджень сенсу не має.

МРК “Аскольд” належить до проєкту 22800 “Каракурт”, який об’єднує багатоцільові ракетно-артилерійські кораблі малої тоннажності.

Офіційне призначення кораблів проєкту 22800 — ведення бойових дій в ближній морській зоні. Кораблі цього проєкту мають восьмизарядну установку вертикального пуску для ракет “Калібр”, комплекс ППО “Панцирь-М” і 100-мм артилерійську установку А-190.

“Аскольд” був закладений у 2015 році на Керченському суднобудівному заводі “Залив”. Спущений на воду 21 вересня 2021 року, проходив випробування і готувався до введення в експлуатацію наприкінці 2023 року.

Зауважимо, на початку року Велика Британія передала Збройним силам України ракети Storm Shadow. Згодом Франція також постачила українським військовим крилаті ракети.

У червні Бен Воллес повідомив, що ракети Storm Shadow, передані на озброєння Україні, мали “значний вплив” на перебіг війни, розв’язаної Росією.

Вже у вересні українські війська застосували британські далекобійні ракети для масштабного удару по Чорноморському флоту Росії у тимчасово окупованому Криму.

Довідка. Storm Shadow – франко-британська авіаційна ракета класу “повітря-земля” дальньої дії. Призначена для подолання систем ППО та знищення важливих стаціонарних і нерухомих цілей, зокрема бункерів. Ракета завдовжки 5,1 метра має польотну масу до 1300 кг, а маса її бойової частини – 450 кг. Заявлена дальність становить понад 250 км.

  • 4 листопада Збройні Сили України підтвердили, що завдали успішних ударів по морській та портовій інфраструктурі суднобудівного заводу “Залив” в тимчасово окупованому Криму в Керчі.
  • Збройні сили України атакували морську та портову інфраструктуру росіян на суднобудівному заводі “Залив” у тимчасово окупованій Керчі ввечері 4 листопада. За словами аналітиків, удар пошкодив корвет проєкту 22800 “Каракурт” на корабельні.
  • Як повідомляє Telegram-канал “Кримський вітер”, посилаючись на свідчення очевидців, на суднобудівному заводі в Керчі є попадання в малий ракетний корабель проєкту 22800 “Каракурт”, який є носієм “Калібрів”.

В партії “Слуга народу” заявили, що керівниця Хмельницького обласного центру МСЕК Тетяна Крупа, яку викрили на незаконному збагаченні, була обрана депутатом, але не є членкинею партії.

Сьогодні, 5 жовтня, російські війська обстріляли три райони Донецької області, внаслідок чого двоє людей загинули та ще шістьох поранено.

У селищі Велентенському на Херсонщині внаслідок російської атаки поранень зазнали жінка та водій швидкої допомоги. 

93-річний американець та ветеран армії США Вітаутас Пачкаускас підтримує Україну і з початку війни вже 130 разів виходив на проукраїнські акції.

Лідер фракції “Євросолідарність” Петро Порошенко привіз в Миколаїв партію обладнання для моніторингового центру “Ай-Петрі СВ”, однак “за вказівкою згори” його не впустили на обʼєкт.