У держдумі РФ закликали готуватися до рекордних збитків «Газпрому»

Джерело: The Moscow Times

Обвальне падіння експорту газу з РФ та необхідність фінансування військового бюджету Кремля штовхають російську компанію “Газпром” на край фінансової катастрофи.

Передбачається, що у 2025 році газова монополія отримає трильйон рублів збитку через зниження виручки, збільшення податкового навантаження та необхідність оплачувати програму газифікації, заявив 7 листопада голова комітету держдуми РФ з енергетики Павло Завальний. За його словами, таку оцінку в останньому дослідженні надали експерти Інституту енергетичних досліджень російської академії наук.

Експорту не буде, а витрати залишилися, — описав ситуацію Завальний.

Він наголосив, що “Газпром” “заганяють у збитки”: за вже очевидних труднощів з наступного року для компанії підвищать податок на вилучення природних ресурсів. Тоді як оплачувати додаткові збори до бюджету газової монополії де-факто нема чим.

Читайте також: Експортні амбіції російського «Газпрому» тепер переважно в руках Китаю – Bloomberg

Скоротивши експорт до мінімуму з останніх років СРСР, “Газпром” отримав у другому півріччі 2022 1,2 трлн рублів чистого збитку. У січні-червні 2023 року компанія вийшла нібито на прибуток (296 млрд рублів), який, одначе, компенсував лише одну шосту від накопичених втрат.

Понад рік “Газпром” живе в режимі касового розриву, коли надходження на рахунки не покривають відтоку, тож витрачає запаси готівки, щоб сплатити витрати. “Грошова подушка” компанії за період з липня 2022 року по липень 2023-го “здулася” втричі — з 2 до 0,7 трлн рублів.

Читайте також: ЄС планує зробити довгострокові спільні закупівлі неросійського газу — Bloomberg

Кремль відчайдушно потребує порятунку з Китаю, пропонуючи збільшити постачання газу вп’ятеро — до 100 млрд кубометрів на рік. Водночас проєкт трубопроводу “Сила Сибіру-2” потужністю 50 млрд кубів, який президент РФ Володимир Путін просуває майже 8 років, так і не зустрів ентузіазму в Пекіні.

Хоча Путін називав Сі “дорогим другом”, хвалив Пекін за успіхи проєкту “Один пояс — один шлях” та заявляв про “великі перспективи” двосторонніх відносин, китайські посадовці так і не підписали контракт на додаткові постачання російського газу та будівництво трубопроводу “Сила Сибіру-2”.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.