Астрономи виявили найдавнішу чорну діру у Всесвіті

Джерело: AP

Міжнародній групі астрономів вдалося виявити найдавнішу чорну діру у Всесвіті, з усіх відомих на сьогодні.

Як розповіли у виданні, космічний телескоп “James Webb” від NASA та рентгенівська обсерваторія “Чандра” об’єднали свої зусилля для проведення спостереження, яке допомогло астрономам.

Відтак, два космічні телескопи використовували техніку під назвою “гравітаційне лінзування”, щоб збільшити область космосу, де розташована галактика UHZ1 та її чорна діра.

Повідомляється, що сама чорна діра утворилася лише через 470 мільйонів років після Великого вибуху. Враховуючи, що Всесвіту 13,7 мільярдів років, вік цієї чорної діри становить 13,2 мільярда років.

При цьому вчені були “вражені” величезним розміром цієї чорної діри. Вона у 10 разів більша за чорну діру в нашій галактиці Чумацький Шлях.

За словами астрономів, вона важить від 10% до 100% маси всіх зірок у своїй галактиці.

Водночас дослідники припускають, що чорна діра утворилася з колосальних хмар газу, які зруйнувалися в галактиці, розташованій поруч із галактикою з зірками. У результаті дві галактики злилися, і чорна діра “взяла вгору”.

Українське науково-дослідницьке судно “Ноосфера” завершило третій антарктичний сезон.

37-річна Емі Стед, мати з Рексама (Уельс, Велика Британія), отримала компенсацію розміром близько 718 тисяч доларів через травми під час пологів. Жінка звинуватила медичний персонал, який хотів пошвидше піти.

Стокгольмський окружний суд визнав кліматичну активісту Грету Тунберг винною за двома пунктами звинувачення у непокорі громадському порядку через акції протесту біля парламенту, що відбулися в березні цього року.

На Бахмутському напрямку прикордонники бригади “Помста” знищили шість мотоциклів російських окупантів.

9 травня президент Угорщини Тамаш Шуйок зустрів главу Китаю на території Будайської фортеці у Будапешті під час останньої зупинки першого європейського туру Сі Цзіньпіна за п’ять років.