План ЄС щодо 20 млрд євро військової допомоги Україні наштовхується на опір, – Reuters

Джерело: Reuters

План Європейського Союзу виділити до 20 мільярдів євро на військову допомогу Україні зустрічає опір з боку деяких країн ЄС.

Жозеп Боррель, верховний представник ЄС із зовнішньої політики, запропонував у липні, щоб блок створив фонд з обсягом до 5 мільярдів євро на рік протягом чотирьох років у межах ширших зобов’язань Заходу щодо безпеки, щоб підтримати Україну.

Але поки міністри оборони ЄС готуються обговорити план, деякі дипломати зазначають, що багато країн, в тому числі Німеччина, висловили застереження щодо виділення таких великих сум на кілька років вперед.

“Наразі я не збираюся оголошувати його [план] мертвим. Але, звісно, ​​завжди можна внести покращення. У Німеччини було багато питань… і це справедливо. Ми говоримо про великі гроші”, — сказав у п’ятницю, 10 листопада, високопоставлений дипломат ЄС на умовах анонімності.

Уряди ЄС підкреслили, що довгострокова військова допомога ЄС повинна узгоджуватися з пакетами заходів безпеки, які окремі країни ЄС обговорюють з Україною, що ускладнює домовленість, поки ці переговори тривають.

Троє дипломатів припустили, що ЄС, можливо, вирішить виконувати свої зобов’язання рік за роком, а не підписувати допомогу на більшу суму на чотири роки.

Станом на 22:00 в суботу, 28 вересня, по всій лінії фронту від початку доби відбулося 136 бойових зіткнень. Ситуація на Покровському напрямку залишається напруженою – ворог зосереджує там основні наступальні зусилля. 

Президент України Володимир Зеленський після зустрічі з Дональдом Трампом заявив в інтерв’ю Fox News, що колишній президент підтримуватиме Україну.

Протягом дня, 28 вересня, армія РФ здійснила 62 обстріли прикордонних територій та населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 130 вибухів. 

Речник Федерального департаменту закордонних справ Швейцарії (EDA) Ніколя Бідо заявив, що Швейцарія підтримує ініціативу Китаю та Бразилії щодо завершення війни в Україні, попри те, що Зеленський відкинув цей план.

Служба безпеки ФСБ РФ заявила, що веде розслідування ще проти трьох іноземних журналістів за репортажі на території Курської області, яку зараз контролюють українські війська.