Глава Латвії закликав продовжувати озброєння України та унеможливити загрози з боку РФ

Джерело: Едгарс Рінкевичс в інтерв’ю Associated Press

Президент Латвії Едгарс Рінкевичс закликав країни Заходу продовжувати постачати Києву озброєння, щоб не дати українцям програти і утримати Росію від загроз іншим державам у майбутньому.

Важливо справді боротися за мир у Європі, тому коли ми зупинимо Росію в Україні, то Росія більше не зможе кинути виклик іншим країнам, — наголосив Рінкевичс.

Глава Латвії зазначив, що українські військові борються “дуже хоробро” і Захід зобов’язаний відреагувати на заклик президента Володимира Зеленського надати більше озброєння. Він також визнав, що західні партнери “не надали стільки зброї, скільки мали”.

Рінкевичс зауважив, що нині Росія мобілізує економіку, ресурси та військову техніку “для тривалої війни”. Він пояснив, що РФ намагалася виграти війну швидко, однак зрозуміла, що не може, і тепер Москва хоче “задушити” Україну, наголосив він, передбачаючи повторні атаки на українську енергетичну інфраструктуру найближчими місяцями.

Тож латвійський лідер закликав Євросоюз і НАТО готуватися до тривалої війни РФ проти України.

ЄС усвідомив, що нам потрібно більше оборони та Збройних сил. І на даному етапі я хотів би, щоб цей процес був трохи швидшим, — зазначив він. Одначе, додав, що зараз ці речі “нарешті рухаються”.

Зауважимо, колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен висунув пропозицію щодо приєднання України до Альянсу, але без окупованих Росією територій.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.

15 вересня відбувся останній день щорічної міжнародної виставки сучасного мистецтва viennacontemporary. Подія об’єднала провідних художників,…