Reuters: Путін хоче використати війну на Близькому Сході для своєї геополітичної вигоди

Джерело: Reuters

Російський президент Володимир Путін чекав три дні, перш ніж прокоментувати напад ХАМАС на Ізраїль, яка стався на його 71-й день народження. Та коли він це зробив, то звинуватив Сполучені Штати, а не терористичне угруповання.

Минуло ще шість днів, перш ніж Путін поговорив із прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху, аби висловити свої співчуття у зв’язку з убивством близько 1200 ізраїльтян. Через десять днів після цього Росія заявила, що делегація ХАМАС перебувала у Москві для переговорів.

Путін, кажуть російські та західні політичні експерти, намагається використати війну ХАМАС проти Ізраїлю для ескалації того, що він називає “екзистенційною битвою із Заходом за новий світовий порядок”.

Москва підтримує дедалі тісніші стосунки з Тегераном, який підтримує ХАМАС і якого Вашингтон звинуватив у постачанні Москві безпілотників для війни проти України.

Ханна Нотте, берлінська аналітикиня із Центру досліджень нерозповсюдження Джеймса Мартіна та експертка з російської політики на Близькому Сході, повідомила євразійському центру Carnegie Russia, що вважає, що Москва відмовилася від своєї попередньої, більш збалансованої позиції стосовно Близького Сходу та зайняла “досить відверту пропалестинську позицію”.

Роблячи все це, Росія дуже добре розуміє, що вона підтримує погляди на Близькому Сході і навіть за його межами — на Глобальному Півдні, стосовно палестинського питання, де палестинська справа продовжує знаходити відгук, — пояснила вона.

Це саме ті групи, які Путін прагне залучити у своєму прагненні до нового світового порядку, який би потенційно послабив вплив США.

Найважливіший спосіб, яким Росія може отримати вигоду з цієї кризи в секторі Гази, — це заробити бали на суді світової громадської думки, — зазначила Нотте.

Посол Ізраїлю в ООН заявив, що Росія не в змозі повчати інших, враховуючи те, що вона сама робить в Україні.

Одначе, сенатор Олексій Пушков раніше зауважив, що Захід потрапив у власноруч створену пастку, викривши подвійні стандарти щодо того, як він ставиться “до різних країн залежно від своїх політичних уподобань”.

Читайте також: Які вигоди Росія сподівається отримати від конфлікту Ізраїлю та ХАМАС – Time

Окрім цього, Росія також бачить кризу як шанс для Москви спробувати посилити вплив на Близькому Сході, видаючи себе за потенційного “миротворця” зі зв’язками з усіма сторонами.

Проте, вже зараз, в’язки Росії з Ізраїлем, традиційно тісні та прагматичні, постраждали.

Прийом Москвою делегації ХАМАС менше ніж через два тижні після 7 жовтня викликав гнів Ізраїлю, що спонукало викликати посла РФ за те, що він надіслав “повідомлення, яке легітимізує тероризм”.

Згодом, Михайло Богданов, один із заступників міністра закордонних справ РФ, заявив, що Ізраїль припинив регулярні завчасні попередження Москви про авіаудари по союзнику Росії Сирії.

Щобільше, Амір Вейтман, голова лібертаріанської фракції партії Нетаньяху Лікуд, заявив, що Ізраїль покарає Москву за її позицію.

Ми збираємося закінчити цю війну (з ХАМАС)… Після цього Росія заплатить ціну, — наголосив Вайтман у жовтневому інтерв’ю російському пропагандистському телеканалу RT. — Росія підтримує ворогів Ізраїлю. Тож ми не забудемо. Ми приїдемо, ми зробимо так, щоб Україна перемогла, — запевнив він.

  • Палестинське бойове угруповання ХАМАС заявило, що цінує заяву Росії, яка засудила обстріли сектора Гази Ізраїлем і вітає “невтомні зусилля РФ” зупинити ці атаки.
  • За інформацією ЗМІ, між прем’єр-міністром Ізраїлю та президентом Росії зберігалось “тепле спілкування”, однак зараз цьому прийшов кінець.
  • Заступник голови політбюро ХАМАСу Муса Абу Марзук висловив “вдячність” РФ, зауваживши, що Москва “не дозволила США та Ізраїлю просунути резолюцію” під час засідання Ради безпеки ООН.
  • Згодом палестинське бойове угруповання ХАМАС заявило, що цінує заяву Росії, якою засуджено обстріли Сектору Гази Ізраїлем, і вітає “невтомні зусилля РФ” зупинити ці атаки.
  • Раніше стало відомо, що російські хакерські групи об’єдналися з бойовиками палестинського ісламського угруповання ХАМАС, щоб атакувати ізраїльські урядові сайти та ЗМІ.
  • 26 жовтня до РФ прибула делегація ХАМАСу, яку очолює заступник голови політбюро Абу Марзук.
  • Ізраїль закликав Росію вислати прибувшу делегацію ХАМАС, заявивши, що їх запрошення до Москви було “жалюгідним”.

Голова ОВА Олег Синєгубов поінформував, що регіон отримав нові інклюзивні автобуси, придбані за державну субвенцію та місцеві бюджети. Вони забезпечать підвіз учнів для п’яти освітніх закладів у громадах Лозівського і Красноградського районів.

У Центрі національного спротиву повідомили, що російський депутат оприлюднив унікальну інформацію про втрати росіян та підтвердив використання шкіл як військових баз.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 19 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 163 бойових зіткнення.

19 вересня глава РФ Володимир Путін заявив, що Росія збільшила виробництво безпілотників приблизно в десять разів до майже 1,4 мільйона цього року, намагаючись забезпечити свою армію на фронті.

19 вересня близький соратник президента РФ Володимира Путіна “попередив” західні уряди, що почнеться ядерна війна, якщо вони дадуть зелене світло Україні використовувати далекобійне озброєння для ударів по території Росії.