«Готуємо багато сюрпризів»: глава СБУ анонсував нові атаки на Кримський міст

Джерело: СБУ

Очільник Служби безпеки України Василь Малюк повідомив, що відомство готує нові “сюрпризи” для російських окупантів. Зокрема Малюк наголосив, що Кримський міст – приречений.

“Далі буде багато сюрпризів. І не лише щодо Кримського мосту. Міст — приречений”, — сказав Василь Малюк.

Він нагадав, що СБУ вже двічі успішно атакували міст: у жовтні 2022 року за допомогою вантажівки з вибухівкою, та у липні 2023 року морськими дронами.

“Успішним вогневим ураженням мосту ми фактично зруйнували міф про непереможність Рашки. Це країна-фейк”, — додав Малюк.

Глава СБУ наголосив, що Кримський міст – абсолютно законна ціль для України, за міжнародним правом, законами війни та українським законодавством, оскільки порушення військової логістики ворога – це одне із завдань.

Минулі атаки на міст вже ускладнили окупантами постачання зброї та боєкомплектів, адже рух мостом не є повноцінним: автомобільний транспорт рухається реверсно, для транспорту діють обмеження по вазі, а для залізниці – за кількістю вагонів. Тож для перевезення боєкомплекту ворог використовує переважно поромне сполучення.

Василь Малюк також переконаний, що успішне використання морських дронів суттєво змінило не лише підхід до військово-морських операцій, а й філософію війни загалом.

Він зазначив, що “Sea Baby” — не просто військово-морський дрон, а багатоцільова платформа, яку сьогодні активно використовують для різних завдань. На рахунку СБУ вже багато успішних прикладів її застосування, зокрема, проти кораблів Чорноморського флоту РФ.

Так, у жовтні 2022 року морські дрони СБУ атакували ворожі кораблі у Севастопольській бухті. Тоді зазнали пошкоджень чотири військові судна, серед яких фрегат “Адмірал Макаров”. А цього року дрони Служби безпеки вразили ракетоносії “Самум” та “Павєл Державін”, танкер “SIG”, десантний корабель “Оленегорскій горняк”, а ще завдали пошкоджень великому військовому буксиру “Ніколай Муру” та новітньому розвідувально-гідрографічному кораблю “Владімір Козицький”.

  • За даними ЗМІ, бізнесмени КНР та РФ – які тісно пов’язані з урядами своїх країн – провели таємні перемовини щодо будівництва підводного тунелю, який з’єднав би Росію з Кримом.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.