Обряд «Гоніння гадюк» поповнив список нематеріальної культурної спадщини України

Джерело: пресслужба Мінкульту

Міністерство культури та інформаційної політики додало обряд “Гоніння гадюк” до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

Як розповіли у відомстві, вперше обряд було зафіксовано у селі Іскра Великоновосілківського району Донецької області та Нижньодуванській громаді Сватівського району Луганської області.

Дійство присвячене початку Великого Посту. Участь в обряді беруть виключно чоловіки. Вони повинні очистити оселю від злих духів, злиднів, лиха, хвороб та напастей, які називають гадюками, гадами. Це пов’язано з тим, що в народних уявленнях гади мали лише негативне сприйняття, що також простежується в прикметах та прислів’ях.

Під час обряду чоловіки ходять від хати до хати й пропонують очистити дім від гадюк. За це їм віддячують гостинцями: чоловікам підносять чарку, а хлопчиків пригощають цукерками, горіхами тощо.

Завершується дійство за селом, у степу, спаленням паличок, за допомогою яких виганяли з будинків змій, та вечерею з того, чим пригощали господарі.

В зоопарку у Балтіморі (штат Меріленд, США) помер африканський пінгвін, який допоміг врятувати свій вид від вимирання, залишивши після себе понад 200 нащадків, та проживши набагато довше, ніж очікувалося.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Міністерство юстиції США повідомила, що в Канаді пакистанцю висунуто кримінальне звинувачення за нібито планування масового розстрілу євреїв у Нью-Йорку в річницю нападу ХАМАС в Ізраїлі 7 жовтня 2023 року.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

В новому iPhone 16 від Apple використовуватимуть технологію нового покоління чіпів Arm, що стане останнім кроком у прагненні технологічного гіганта запровадити функції генеративного штучного інтелекту у своїх смартфонах.