Швеція виділила $6,5 млн на безпеку освіти в Україні: у школах облаштують укриття

Джерело: Міністерство освіти і науки України

Швеція виділила 6,5 мільйона доларів на безпеку освіти в Україні – відтак у школах та дитсадках облаштують укриття.

За час повномасштабного вторгнення сфера освіти в Україні сильно постраждала. Зокрема, від лютого 2022 року майже 3 500 дитячих садків, шкіл та інших закладів освіти було пошкоджено, понад 360 із них — зруйновано. Відновлення освітньої інфраструктури потребує багато ресурсів, саме тому міжнародні партнерства нині відіграють надважливу роль.

Нещодавно Швеція виділила понад 6,5 млн доларів на підтримку Програми екстреної допомоги Україні від ЮНЕСКО. Кошти, зокрема, спрямують на відновлення й відбудову освітньої інфраструктури в Україні – спорудження укриттів у дитячих садках і школах.

Завдяки програмам ЮНЕСКО в Україні у співпраці зі Швецією та іншими партнерами вдасться забезпечити комплексне відновлення освітньої інфраструктури:

  • відновити пошкоджені та зруйновані дитячі садки в регіонах, що постраждали найбільше;
  • забезпечити водопостачання та санітарно-гігієнічні умови;
  • обладнати навчальні приміщення необхідними меблями;
  • побудувати або облаштувати укриття відповідно до вимог безпеки й потреб у зимовий період;
  • підтримати створення інклюзивних просторів, а також обладнати приміщення, де діти, вчителі й вихователі матимуть доступ до психосоціальної підтримки та фізичної активності.

За даними МОН, 1,9 млн учнів шкіл не мають доступу до постійної освіти в очному форматі й навчаються дистанційно чи у змішаному форматі. Відсутність доступу до очного навчання спричиняє освітні втрати та зниження рівня якості освіти, а нестача якісних укриттів обмежує для дітей доступ до дошкільної і шкільної освіти. Укриття допоможуть тисячам дітей повернутися до офлайн-занять та заходів у дитячих садках і школах.

Спільно з МОН ЮНЕСКО також ставить у пріоритет створення умов для безпечного повернення до очного навчання.

“Ми вдячні уряду та народу Швеції за надану допомогу та підтримку освіти. Безпечне освітнє середовище – зараз пріоритет номер один для системи освіти. Відкритий садочок – це інвестиція в майбутнє і полегшення для батьків. Співпрацюватимемо з ЮНЕСКО наступного року щодо цього проєкту для якнайшвидших результатів”, – зазначив Євген Кудрявець, перший заступник міністра освіти і науки України.

Начальник штабу збройних сил Польщі Веслав Кукула заявив, що Польщі знадобиться набагато більша армія, чого може бути важко досягти, враховуючи старіння населення країни, якщо вона хоче захистити себе від війни.

Протягом дня, 5 жовтня, російські загарбники здійснили 61 обстріл прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 108 вибухів. 

Станом на 22:00 суботи, кількість бойових зіткнень на фронті збільшилась до 147.

Україна представить свій “план перемоги” на черговій зустріч із лідерами країн Контактної групи з питань оборони України (Рамштайн) в Німеччині 12 жовтня, повідомив Президент України Володимир Зеленський.

В партії “Слуга народу” заявили, що керівниця Хмельницького обласного центру МСЕК Тетяна Крупа, яку викрили на незаконному збагаченні, була обрана депутатом, але не є членкинею партії.