Наслідки санкцій: в Росії за два дні зламалося п’ять літаків під час польоту

Джерело: The Moscow Times

Літаки російських авіакомпаній, що залишилися без технічного обслуговування через західні санкції, введені за повномасштабне вторгнення в Україну, продовжують ламатися під час польоту. Зокрема 2 грудня борт Airbus А321 “Аэрофлота”, що летів із Санкт-Петербурга до Москви, запросив аварійну посадку в аеропорту Шереметьєво. Рішення про екстрене приземлення було прийняте через відмову лівого двигуна.

Зазначається, що нині російські спецслужби оглядають борт.

Також 2 грудня в тюменському аеропорту “Рощино” з технічної причини здійснив посадку на запасний аеродром літак Superjet 100 авіакомпанії “Ямал”, що прямував до Уфи. На борту перебував 71 пасажир.

Окрім того, повідомляється, що 1 грудня вийшли з ладу одразу три літаки. Airbus A321 “Аэрофлота”, що летів з Калінінграда до Москви, був змушений приземлитися в петербурзькому аеропорту “Пулково” через спрацювання індикації системи кондиціювання кабіни пілотів.

Вранці того ж дня в МНС HA повідомили, що інший літак компанії Boeing 737 з 408 пасажирами на борту, що виконував рейс з Москви, здійснив аварійну посадку в Южно-Сахалінську. Рішення було ухвалено через спрацювання індикації про падіння тиску на одному з шести коліс стійки шасі.

У Новосибірську у літака “ІрАеро” з 78 пасажирами на борту відмовили автопілот та закрилки після вильоту з аеропорту. Борт Superjet 100 зробив понад дев’ять кіл у зоні очікування перед тим, як приземлитися.

Зазначається, що 2 грудня авіакомпанія S7 Airlines оголосила про скорочення польотної програми з кількох напрямків. Перевізник пояснив це “сезонним перерозподілом літаків та оптимізацією розкладу”. 15 січня скасують польоти з Москви до Нижнього Новгорода та Челябінська. Крім того, скоротиться кількість щотижневих рейсів зі столиці до Волгограда, Пензи, Санкт-Петербурга, Новосибірська та інших міст. Також з травня 2024 року авіакомпанія скасує частину прямих перельотів з Новосибірська до Калінінграда.

Російська цивільна авіація стала частіше зіштовхуватися з технічними проблемами після того, як західні санкції відрізали її від обслуговування лайнерів та постачання оригінальних запчастин. Щоб підтримувати літаки у робочому стані, росавіація роздала авіакомпаніям сертифікати розробників авіатехніки. Це дозволило перевізникам самостійно проводити ремонт суден, після чого вони почали розбирати деякі літаки на комплектуючі для обслуговування іншої частини свого парку.

Також повідомляється, що з весни 2022 російські авіакомпанії вимагають від персоналу не вносити дефекти техніки в бортові журнали, внаслідок чого літаки часто літають несправними. Також повідомлялося, що пілоти “Аэрофлотf” почали відключати гальма, які відмовили, через неможливість їх замінити.

  • За інформацією ЗМІ, США закликають Туреччину не допомагати РФ обходити західні санкції, запроваджені через повномасштабне вторгнення Росії в Україну.
  • Сполучені Штати Америки запровадили санкції проти трьох компаній із Казахстану, Росії та Словаччини, які сприяють торгівлі зброєю між РФ та КНДР.
  • Верховний представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що санкції проти РФ працюють і погіршили їхній промисловий та технологічний потенціал.
  • Китай посів місце головного торгового партнера Казахстану замість Росії. І, як зазначають аналітики, позиція Китаю буде тільки зміцнюватися.

В Україні триває 968-ма доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) перевищили 675 тисяч осіб.

18 жовтня відзначають Європейський День боротьби з торгівлею людьми, Європейський день паперового пакета, Всесвітній день менопаузи та Міжнародний день жіночого щастя. Християни вшановують апостола і євангеліста Луку.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.