Партнерство з чистої енергетики: спільна заява G7+ та України

Джерело: пресслужба МЗС Великої Британії

На COP28 країни G7+ та Україна започаткували Партнерство з чистої енергетики для підтримки сталого відновлення та реконструкції України.

Зауважується, що на конференції з відновлення України в Лондоні в червні 2023 року ця група взяла на себе зобов’язання розробити Партнерство з чистої енергетики для підтримки сталого відновлення та реконструкції України.

На COP28 ми раді офіційно запустити нове, розширене Партнерство з чистої енергетики на знак визнання нещодавнього прогресу України в ключових реформах в енергетичному секторі та значні інвестиції міжнародних партнерів у майбутнє країни, — мовиться у заяві.

У заяві наголосили, що це Партнерство об’єднує Уряд України, двосторонніх донорів, ключові міжнародні організації та фінансові установи, а також представників приватного сектору.

“Партнерство з чистої енергетики” координуватиме зусилля в межах “Плану України” – документа, що визначить перелік необхідних реформ для залучення міжнародної фінансової допомоги на наступні чотири роки.

3 грудня Міністерство енергетики України спільно з Міністерством навколишнього середовища і енергетичної безпеки Італії узгодили співпрацю у сфері енергетичного переходу і відновлюваних джерел енергії. Відповідний документ підписали заступниця міністра енергетики Світлана Грінчук та віце-міністр міністерства навколишнього середовища Італії Ваня Ґава у межах Конференції ООН зі зміною клімату COP28, що триває в Дубаї.

З 30 листопада по 12 грудня в Дубаї відбувається 28-ма Конференція Організації Обʼєднаних Націй зі зміни клімату – COP28. Під час неї експозицію українського павільйону буде представлено трьома смисловими блоками, які присвячені знищеній ГЕС: “Каховка”, “Наслідки” та “Відновлення”.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.