Сенат США не підтримав винесення на розгляд питання допомоги Україні: реакція Байдена

Джерело: посол України у США Оксана Маркарова та президент США Джо Байден

Сенат Сполучених Штатів не підтримав припинення дебатів щодо законопроєкту про пакет міжнародної допомоги, який, зокрема, передбачає продовження фінансової підтримки України. На це вже зреагував президент США Джо Байден.

За словами Маркарової, те, що законопроєкт залишився без підтримки Сенату (проти проголосував 51 сенатор, з яких 49 республіканців) було очевидно.

Водночас вона нагадала, що це не позбавляє права повторного винесення законопроєкту на голосування найближчим часом.

“Представники Республіканської партії, які наперед анонсували негативне голосування по міжнародній допомозі, раніше заявляли, що не можуть підтримати законопроєкт, в якому не буде питання південного кордону США/ змін в міграційній політиці”, – нагадала вона.

Посол додала, що провальне голосування сенаторів зовсім не означає, що США не підтримують Україну.

“На всіх зустрічах сенатори запевняли нас у тому, що сьогоднішнє голосування це не голоси проти України. Тому ми продовжуємо активну роботу з нашими колегами і на основі дуже продуктивних зустрічей цими днями, сподіваємося що ще до Різдва Конгрес підтримає узгоджений пакет, в якому буде оборонна, бюджетна, гуманітарна та енергетична допомога для України на 2024 рік”, – резюмувала посол.

Варто зауважити, що на провальне голосування Сенату зреагував і Джо Байден у своєму аккаунті у соцмережі X.

“Республіканці в конгресі погрожують припинити підтримку України, якщо їм не вдасться проштовхнути свою надзвичайно заангажовану прикордонну політику. Це політичний шантаж, справжнісінький і простий. Ставки надто високі, а наслідки – надто значні для політичних ігор”, – написав очільник Білого дому.

  • 6 грудня Міністерство оборони США оголосило про нову безпекову допомогу для задоволення критичних потреб України у сфері безпеки та оборони, використовуючи обмежені ресурси, які залишаються доступними для допомоги Києву. Пакет на 175 млн доларів містить зокрема додаткові боєприпаси для HIMARS, Javelin та артилерійські боєприпаси.
  • Лідер демократичної більшості у Сенаті США Чак Шумер вважає, що, якщо республіканці хочуть порушувати питання іміграції під час обговорення надання Україні військової допомоги, – вони мають надати ширші пропозиції демократам щодо своєї політики.
  • Координатор Ради національної безпеки США Джон Кірбі закликав Конгрес виділити кошти на допомогу Україні до кінця 2023 року.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.