У МЗС вважають помилковим рішення МОК допустити спортсменів з РФ та РБ до Олімпіади-2024

Джерело: МЗС України

Міністерство закордонних справ України вважає помилковим рішення Виконавчого комітету Міжнародного олімпійського комітету дозволити російським та білоруським спортсменам брати участь у міжнародних змаганнях в нейтральному статусі.

У заяві дипломатичного відомства зазначається, що українська сторона доводила до олімпійського комітету та міжнародних партнерів ризики такого рішення.

Білоруські та особливо російські спортсмени доволі часто представляють спортивні організації, пов‘язані зі Збройними силами Російської Федерації. Частина із них перебуває на чинній російській військовій службі, частина із них носить на спортивній формі символи збройної агресії РФ проти України.

Попри це, МОК планує випустити на міжнародні спортивні арени спортсменів, які не лише симпатизують вбивствам українських жінок і дітей, але і, ймовірно, беруть безпосередню участь в цих страшних злочинах.

Як заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, Міжнародний олімпійський комітет фактично дав Росії “зелене світло” на створення зброї на Олімпіаді: “Немає сумнівів у тому, що Кремль використовуватиме кожного російського та білоруського спортсмена як зброю у своїй пропагандистській війні”.

У МЗС зазначили, що Москва не підійматиме білих нейтральних прапорів на змаганнях, як це представляє МОК, а демонструватиме тріумф здатності уникнути відповідальності за розв‘язання найбільшого збройного конфлікту в Європі з часів Другої світової війни.

“Члени Виконавчого комітету Міжнародного олімпійського комітету, які ухвалили це рішення, несуть відповідальність за заохочення Росії та Білорусі до продовження збройної агресії проти України”, – наголосили у МЗС України.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.