Велика Британія спільно з Норвегією створили «морську» коаліцію на підтримку України

Джерело: Володимир Зеленський/X

11 грудня президент Володимир Зеленський зазначив, що вдячний Великій Британії та Норвегії за створення нової коаліції для підтримки України.

Нове об’єднання має на меті постачати кораблі та інші транспортні засоби українським оборонцям для ведення бойових дій на морі.

Зокрема 11 грудня Велика Британія заявила, що спорядить українським Силам оборони два мінних тральні кораблі Королівських ВМС класу Sandown, створюючи разом із Норвегією нову морську оборонну коаліцію, щоб допомогти зміцнити морські операції України.

Разом ми зміцнимо український флот, захистимо морські транспортні шляхи та забезпечимо свободу судноплавства, – повідомив Зеленський.

Наголошується, що ініціатива стане частиною “низки нових коаліцій”, сформованих між членами НАТО з метою забезпечення довготривалої військової підтримки України.

Читайте також: Девід Камерон: «Путін вірить, що може перечекати свою війну в Україні. Він помиляється»

Зауважимо, 16 листопада міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба за підсумками переговорів з новопризначеним британським колегою Девідом Камероном заявив, що Велика Британія вражена успіхами України в Чорному морі та збільшить підтримку.

  • Велика Британія фінансово підтримає Україну наступного року на тому ж рівні, що й раніше, “або навіть перевершить те, що ми зробили”, заявив глава МЗС країни Девід Кемерон.
  • З червня 2022 року Велика Британія вже підготувала 30 тисяч українських військовослужбовців.
  • 13 листопада Велика Британія передала Збройним силам України новий пакет допомоги на зимовий період.
  • Велика Британія готується забезпечити нові партії постачання критично важливих систем ППО для посилення протидії російським обстрілам, зокрема цивільного населення.
  • У межах військової допомоги Норвегія передасть Україні близько 50 гусеничних вантажівок NM199. Цю техніку призначено для пересування на місцевості, недоступній для колісної техніки.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.